Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom, Vodafone και ακόμη έντεκα Ευρωπαϊκών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ζητούν από τους τεχνολογικούς γίγαντες των Ηνωμένων Πολιτειών να επωμιστούν μέρος του κόστους για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εξαιτίας της βαριάς χρήσης που κάνουν.

Το αίτημα των επικεφαλής των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών παρόχων τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών έρχεται την ώρα που ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του 5G, τις υποδομές οπτικών ινών και τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν για την διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων και των υπηρεσιών cloud από υπηρεσίες όπως είναι το Netflix, το YouTube της Google ή τo Facebook.

Για να έχετε μία εικόνα για το ύψος των επενδύσεων, αρκεί να αναφέρουμε ότι την περασμένη χρονιά, οι επενδύσεις των Ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών διαδικτύου σημείωσαν υψηλό εξαετίας καθώς αυξήθηκαν στα €52,5 δισεκατομμύρια.   

telcos3.jpg

Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών διαδικτύου αναφέρουν: «Οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες παράγουν και εκμεταλλεύονται (κερδίζουν χρήματα) μεγάλο και αυξανόμενο μέρος της δικτυακής κίνησης, ωστόσο παράλληλα απαιτείται και διαρκής και εντατική ροή επενδύσεων στα δίκτυα και σχεδιασμός από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αυτό το μοντέλο που δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να απολαμβάνουν τους καρπούς του ψηφιακού μετασχηματισμού, μπορεί να διατηρηθεί μόνο εφόσον οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες συνεισφέρουν στα κόστη (π.χ. για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση κ.ά.).

Μπορεί οι διευθύνοντες σύμβουλοι από τις εταιρείες Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica, Orange, Swisscom, KPN, BT Group, Telekom Austria, Proximus, Telenor, Vivacom, Altice Portugal και Telia Company που υπογράφουν την ανακοίνωση να μην αναφέρθηκαν σε αυτές τις τεχνολογικές εταιρείες με το όνομα τους, ωστόσο υποθέτουμε ότι εταιρείες όπως οι Netflix, YouTube (Google) και Facebook ήταν εκείνες που είχαν στο μυαλό τους πρωτίστως.

telcos2.jpg

Τέλος, οι διευθύνοντες σύμβουλοι άσκησαν κριτική στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις υψηλές τιμές φάσματος συχνοτήτων και τις δημοπρατήσεις που χρησιμοποιούνται ως πηγές ρευστότητας υποστηρίζοντας ότι η τακτική που ακολουθούν έχει ως συνέπεια τη τεχνητή εισαγωγή μη βιώσιμων επιχειρήσεων στον τηλεπικοινωνιακό τομέα.

Οι απόπειρες των Ευρωβουλευτών να καταργήσουν τις προσαυξήσεις για τις ενδοευρωπαϊκές τηλεφωνικές κλήσεις ήταν επίσης ένα σημείο που στάθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καθώς βλέπουν αυτόν τον τομέα ως σημαντική πηγή εσόδων από τις επιχειρήσεις.  «Εκτίμηση μας είναι ότι θα εξαναγκάσουν τον κλάδο σε απώλειες εσόδων άνω των €2 δις σε βάθος τετραετίας, κάτι που αντιστοιχεί στο 2,5% της επενδυτικής ικανότητας του κλάδου σε υποδομές για κινητή τηλεφωνία» λένε οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην κοινή τους ανακοίνωση. Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόταση με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν υϊοθετηθεί ωστόσο είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν πολλά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.    

  • Like 1