Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε το πρώτο εμπορικό τέτοιο δίκτυο, αυτό της Cosmote.

Από σήμερα η Cosmote ενεργοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, το 5G δίκτυο της, χωρίς οι συνδρομητές της να χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση προκειμένου να έχουν πρόσβαση σ' αυτό.

Μοναδική προυπόθεση είναι να διαθέτουν κάποιο από τα υποστηριζόμενα smartphones, με τη σχετική λίστα αρχικά να είναι περιορισμένη, όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά όσο ολοκληρώνονται οι αναγκαίες δοκιμές. Αναλυτικά τα μοντέλα είναι τα Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro και Χiaomi Mi10.

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το 5G σήμα της Cosmote ενεργοποιείται από σήμερα σε επιλεγμένα σημεία μεγάλων πόλεων της χώρας και συγκεκριμένα στη Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη.  Όπως αναφέρει η εταιρεία, η πρόσβαση είναι δυνατή για όλους τους συνδρομητές είτε είναι ιδιώτες είτε εταιρικοί, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Στα προιόντα Gigamax ισχύουν και στην περίπτωση αυτή τα απεριόριστα δεδομένα.

Για την ώρα η Cosmote έχει ενεργοποιήσει σταθμούς βάσης στα 3.5GHz με τις ταχύτητες θεωρητικά «να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 1Gbps» κάτι που θα γίνει σταδιακά, συμπεριλαμβανομένου και του μικρότερου χρόνου απόκρισης (latency). Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου, η Cosmote δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 50% έως το τέλος του 2021 ενώ όλοι οι πάροχοι που συμμετείχαν στη δημοπρασία πρέπει να καλύψουν το 94% του πληθυσμού τα επόμενα 6 χρόνια.

  • Like 10
  • Thanks 1