Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός της Ελλάδας, εισέρχεται σύντομα στην αγορά τηλεπικοινωνιών, αναπτύσσοντας εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που φτάνει στα σπίτια.

Έπειτα από καθυστερήσεις, το project έχει πλέον αποκτήσει ραγδαίους ρυθμούς επέκτασης και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία από τον Μάιο σύμφωνα με δημοσίευμα του powergame, λίγο περισσότερο από 3 χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του νεοσυσταθέντος δικτύου της τον ερχόμενο Μάιο, η ΔΕΗ στοχεύει να προσφέρει κάλυψη σε 450.000 νοικοκυριά σε διάφορους δήμους της Αττικής, μέσω χονδρικής πώλησης.

Η πορεία προς αυτό το στόχο δεν ήταν απαλλαγμένη από εμπόδια, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα οι προσπάθειες της ΔΕΗ φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς το δίκτυο έχει ήδη επεκταθεί σε 140.000 νοικοκυριά και σε 11 δήμους. Μάλιστα η ανάπτυξη του δικτύου συνεχίζεται με σταθερά βήματα, με την εταιρεία να προγραμματίζει την υπερτριπλασιασμό της κάλυψης στους επόμενους μήνες.

Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αυξήσει τις FTTH συνδέσεις από 250.000 σε 700.000 ετησίως εντός των επόμενων ετών, και μέχρι το 2030, η εταιρεία έχει στόχο να κατασκευάσει ένα δίκτυο που θα διασχίζει 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, με τουλάχιστον 750.000 ενεργές συνδέσεις, καταλαμβάνοντας έτσι ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Η εμπορική στρατηγική της ΔΕΗ περιλαμβάνει τη χονδρική διάθεση των συνδέσεων σε άλλους παρόχους, οι οποίοι θα τις προσφέρουν στη λιανική αγορά. Η ΔΕΗ στοχεύει σε συνεργασίες με εταιρείες όπως η Vodafone και η Nova, ενώ φαίνεται λιγότερο πιθανή η συμμαχία με τον ΟΤΕ, ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την κυριότητα της συγκεκριμένης αγοράς.

Επιπλέον η ΔΕΗ προβλέπει πλήρη κάλυψη στους δήμους της Αττικής και της επαρχίας, αποφεύγοντας τον Δήμο της Αθήνας λόγω της απαιτητικής φύσης των εργασιών ανασκαφής. Η επιλογή της εταιρείας να προτιμήσει την ανάπτυξη εναέριων δικτύων της προσφέρει πλεονεκτήματα σε ταχύτητα και κόστος. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχων για την επόμενη φάση ανάπτυξης του δικτύου, με προϋπολογισμό 170 εκατομμύρια ευρώ, αναμένοντας να καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε 30 δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Η ΔΕΗ υπόσχεται για το FTTH δίκτυό της υψηλές ταχύτητες και αξιόπιστη συνδεσιμότητα, καθώς προβλέπει τη χρήση αποκλειστικά οπτικής ίνας για κάθε σύνδεση, ενώ άλλοι πάροχοι εφαρμόζουν τεχνολογίες διαμοιρασμού. 

  • Like 5