Μία συνεργασία που ήρθε σχεδόν από το πουθενά πριν λίγο καιρό και εξελίχθηκε σε talk of the town στους διαδρόμους της CES του Λας Βέγκας. 

Sony και Honda παρουσίασαν την Afeela, το νέο τους brand ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι φήμες που ήθελαν τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται είχαν κάνει την εμφάνισή τους από πέρυσι, με τη Sony να έχει παρουσιάσει στη CES του 2019 το δικό της πρωτότυπο όχημα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αναζητούσε συμπαίκτη στο νέο, φιλόδοξο εγχείρημά της.

Η Afeela θα κινηθεί σε τρεις άξονες: αυτονομία, επαύξηση και έλξη (autonomy, augmentation, affinity -τα τρία «Α») δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Η παραγωγή των οχημάτων της θα γίνει σε ένα από τα 12 εργοστάσια της Honda στις ΗΠΑ με το πρώτο μοντέλο να είναι σχεδιασμένο να κάνει την εμφάνισή του στην αμερικανική αγορά έως το 2026 (οι προπαραγγελίες προβλέπεται να ξεκινήσουν την αμέσως προηγούμενη χρονιά). Όπως ανέφερε ο CEO της νέας εταιρείας (η εμπορική ονομασία της οποίας είναι Sony Honda Mobility), Yasuhide Mizuno (προέρχεται από τη Honda), εκ των βασικών ζητουμένων είναι η εκμετάλλευση της εμπειρίας της Sony στους τομείς της ψυχαγωγίας, της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας και της AI.

image.jpeg.40de4b9d7a26e57299a223d52dcf86db.jpeg

Η Afeela παρουσίασε στη CES και ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Porsche 911 και το αυτοκίνητο που μας είχε δείξει η Sony πριν μία τριετία. Σε γκρι χρώμα, πρόκειται για ένα σεντάν με γυάλινη ηλιοροφή και μαύρες λεπτομέρειες. Στις εξωτερικές του επιφάνειες υπάρχουν περί τους 40 και πλέον αισθητήρες όπως ραντάρ, lidar, υπέρηχοι και κάμερες που του επιτρέπουν να εντοπίζει εμπόδια, οχήματα και πεζούς. Αν και στοιχεία δεν δόθηκαν -προφανώς- στη δημοσιότητα, πρόκειται για premium πρόταση που θα κονταροχτυπηθεί με εκείνες ακριβών κατασκευαστών (Mercedes, BMW, Audi, Volvo κ.α.). Για το εσωτερικό του δεν έγιναν γνωστά πολλά, πέραν των προθέσεων της Sony να «σερβίρει» μέσω αυτού τις υπηρεσίες και την πρόσβαση στο δίκτυό της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Για περισσότερες πληροφορίες, υπομονή δυο-τρία χρόνια.
 

  • Like 1