Φαίνεται πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus αποφάσισε να αφήσει για λίγο τα αεροπλάνα και να ασχοληθεί με την κατασκευή ενός “επίγειου” οχήματος, εν ονομάτι Light Rider.

Η θυγατρική της Airbus, APWorks GmbH, εδρεύει στην Γερμανία και ειδικεύεται στην κατασκευή ρομποτικών συστημάτων και εξαρτημάτων σε 3D εκτυπωτές από ένα ειδικό κράμα που ονομάζεται Scalmalloy - το οποίο συνδυάζει το χαμηλό βάρος του αλουμινίου με την αντοχή του τιτανίου.

 

Η ηλεκτρική μοτοσικλέτα Light Rider κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της APWorks σε εκτυπωτή τριών διαστάσεων και το σασί της, ιδιαίτερα ανθεκτικό στην διάβρωση, αποτελείται από χιλιάδες λεπτές στρώσεις αυτού του υλικού (πάχους 60 microns).

 

Προκειμένου το συνολικό βάρος να μην ξεπεράσει τα 35 κιλά, η APWorks επέλεξε το χωροδικτύωμα του οχήματος να είναι κούφιο, γεγονός το οποίο απέφερε εξοικονόμηση βάρους της τάξεως του 30% (σε σχέση με αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα) αλλά η πολυπλοκότητα κατασκευής του δεν επέτρεπε σε καμία περίπτωση να εφαρμοστούν οι πιο “παραδοσιακές” μέθοδοι - με τις οποίες κατασκευάζονται σχεδόν όλες οι εμπορικές μοτοσυκλέτες.

 

Η μέγιστη ταχύτητα της Light Rider είναι τα 80 km/h ενώ - καθότι ηλεκτροκίνητη και ελαφριά - μπορεί να αγγίξει τα 0-40 km/h σε τρία δευτερόλεπτα. Επειδή όμως όλα έχουν ένα αντίτιμο, η αυτονομία της δεν ξεπερνά τα 37 km, περιορίζοντας τη χρήση της στο αυστηρά αστικό περιβάλλον.

 

Η Airbus δήλωσε πως θα παραχθούν μόνο 50 αντίτυπα και θα πωλούνται στην διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των €50.000 έκαστο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να την προπαραγγείλουν (www.lightrider.apworks.de) καταβάλλοντας το ποσό των €2.000.

 

Link.png Site: AirbusGroup