Από ότι φαίνεται, παράνομο λογισμικό, σαν αυτό της χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων της VW (Volkswagen), δεν βρέθηκε μόνο στα οχήματα που έφεραν το δικό της λογότυπο, αλλά βρέθηκε και στα οχήματα της Audi, και μάλιστα όχι μόνο στα πετρελαιοκίνητα αλλά και σε βενζινοκίνητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο CARB (California Air Resources Board) ανακάλυψε στα αυτοκίνητα της Audi πριν από περίπου τέσσερις μήνες (χωρίς να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα) ένα νέο τύπο λογισμικού, διαφορετικό από αυτό που έγινε γνωστό στο Dieselgate, το οποίο συγκάλυπτε αποτελεσματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περιπτώσεις εξέτασης και βρισκόταν στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

Όπως αναφέραμε, το λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων CO2, ανακαλύφθηκε τόσο σε πετρελαιοκίνητα όσο και σε οχήματα με κινητήρες βενζίνης. Το συγκεκριμένο λογισμικό σύμφωνα με πηγές, σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει συνθήκες δοκιμής – αργή και σε χαμηλές στροφές οδήγηση σε ευθεία- και η Audi προσπάθησε να το κρύψει ως “λειτουργία προθέρμανσης”.

 

Όταν το λογισμικό ξεκινούσε τη λειτουργία του, το αυτόματο κιβώτιο άλλαζε τις ταχύτητες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές με αποτέλεσμα να σημειώνεται μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, και επομένως χαμηλότερες εκπομπές ρύπων ενώ σε κανονικές συνθήκες, το κιβώτιο ταχυτήτων άλλαζε τις σχέσεις ταχυτήτων σε υψηλότερες στροφές με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση και τις αυξημένες εκπομπές ρύπων.

 

Ο CARB ανακάλυψε το λογισμικό κάνοντας το αυτονόητο… έστριψε το τιμόνι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απενεργοποιηθεί το λογισμικό και οι μετρήσεις να δείξουν αυξημένη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Λέγεται πως η Audi δεν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το λογισμικό μέχρι τον Μάϊο του 2016, αρκετούς μήνες αφότου οι αρχές ζήτησαν από την Volkswagen να ξεκινήσει την διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων της εξαιτίας του Dieselgate.

 

Βεβαίως, είναι γνωστό πως η Audi ήταν ήδη μπλεγμένη στο γνωστό σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών ρύπων της μητρικής εταιρείας, αλλά σε συγκεκριμένα μοντέλα. Η νέα αυτή ωστόσο αποκάλυψη, αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον Γερμανικό κολοσσό.

 

Link.png Site: Engadget