Το Model S της Tesla διαθέτει λειτουργία Autopilot όπου επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ρυθμίσει αυτόματα τη θέση του τιμονιού και την ταχύτητα με την οποία κινείται, να αλλάξει λωρίδα και να παρκάρει.

Ωστόσο, έχουν ήδη κυκλοφορήσει βίντεο στο Youtube, τα οποία παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως μη αξιόπιστη. Βέβαια, αυτό είναι αναμενόμενο εφόσον, σύμφωνα με τον Elon Musk, ιδρυτή της εταιρίας, η λειτουργία Autopilot βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση. Εντούτοις, τα βίντεο αυτά μπορεί να δυσφημίσουν σε μεγάλο βαθμό την εταιρία, ειδικά εάν προβληθούν στα μέσα ενημέρωσης.

 

Να σημειωθεί ότι η Tesla έχει δηλώσει επίσημα ότι ο οδηγός θα πρέπει να διατηρεί τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε συνεχή βάση. Μπορεί να υπάρχουν βίντεο στα οποία το αμάξι κινείται χωρίς να έχει ο οδηγός τα χέρια του στο τιμόνι, ωστόσο τα βίντεο αυτά έχουν πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη υπαλλήλων της Tesla.

 

Τα δύο παρακάτω βίντεο αποτελούν δείγμα ως προς τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με την Tesla, η λειτουργία Autopilot θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πάντοτε υπό την επίβλεψη του οδηγού και παράλληλα μόνο σε αυτοκινητοδρόμους.

 


 


Άλλωστε, η παράβλεψη των κανόνων που θέτει η Tesla θα μπορούσε να καταδικάσει την εν λόγω τεχνολογία. Ένα πιθανό ατύχημα θα τραβούσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του κόσμου, οδηγώντας αναπόφευκτα στο ερώτημα αν η τεχνολογία ημιαυτόματης οδήγησης είναι πραγματικά έτοιμη για τον δρόμο. Ίσως το πρόβλημα να δημιουργείται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεωρούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως αυτόνομη οδήγηση, ενώ στην πραγματικότητα απαιτεί τη συνεισφορά του οδηγού σε μεγάλο βαθμό. Άλλωστε, η Tesla αποκαλεί τη λειτουργία αυτή Autopilot (όπως και στα αεροπλάνα) επειδή πρέπει να χρησιμοποιείται όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές, με τον οδηγό όμως σε ετοιμότητα να παρέμβει αν χρειαστεί.

 

Μέχρι στιγμής, τα βίντεο αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα σχέδια της εταιρίας να επεκτείνει την τεχνολογία αυτή σε Ευρώπη και Ασία μέσα στο 2016.

 

Link.png Site: CNET