Η Jaguar, η θρυλική Βρετανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων –που μαζί με την Land Rover σήμερα ανήκουν στην Ινδική Tata Motors- παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πρόκειται το concept I-Pace, ένα crossover/ SUV που βασίστηκε στην σειρά SUV της εταιρείας F-Pace.

Αν και όπως είναι φυσικό δανείζεται λίγο από το DNA του SUV της εταιρείας, το I-Pace σχεδιάστηκε σύμφωνα με την Jaguar σχεδόν εξολοκλήρου από την αρχή. O Ian Callum, Διευθυντής του τμήματος Σχεδιασμού της Jaguar δήλωσε ότι επειδή δεν υπήρχε μηχανή, οι χώροι της καμπίνας μπορούσαν να επεκταθούν προς τα εμπρός.

 

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ευρύτερο μεταξόνιο και ένα καπό που είναι κοντύτερο και περισσότερο επιθετικό –όπως και η εξίσου επιθετική μάσκα- από το F-Pace. Επιπλέον, τα καθίσματα των μπροστινών επιβατών βρίσκονται περισσότερο κοντά στον εμπρόσθιο άξονα ενώ η οροφή είναι γυάλινη. Όσον αφορά στην αυτονομία, που είναι ένας από τους σπουδαιότερους τομείς που κοιτούν οι υποψήφιοι αγοραστές ξεπερνάει τα 350 χιλιόμετρα –μεταξύ φορτίσεων- σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, επίδοση αντίστοιχη του Tesla Model 3.

 

To all-wheel drive concept (η κατανομή της ροπής ανάμεσα στον εμπρόσθιο και τον οπίσθιο άξονα είναι μεταβαλλόμενη ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες) της Jaguar διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, που προσφέρουν συνδυαστικά 400 άλογα ισχύος και 71,5 Kgm ροπής στον εμπρόσθιο και οπίσθιο άξονα. Η επιτάχυνση είναι εξαιρετική και τα 0-100 έρχονται σε μόλις 4 δευτερόλεπτα.

 

Μπορεί να πρόκειται για ένα concept, τουλάχιστον για την ώρα, ωστόσο η Jaguar σκοπεύει να το βγάλει στην παραγωγή στα τέλη του 2017 (η εταιρεία στις ΗΠΑ δέχεται ήδη προ-παραγγελίες). Το Jaguar I-Pace στοχεύει στην αγορά το Model X της Tesla, και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία είναι το σημαντικότερο μοντέλο της μετά την E-Type.

 



 

Link.png Site: Engadget