Η Lamborghini παρουσίασε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό κόνσεπτ ενός οχήματος grand tourer την περασμένη εβδομάδα, με την αυτοκινητοβιομηχανία να είναι από τις τελευταίες που αποφασίζει να «ασπαστεί» την εποχή της ηλεκτροκίνησης και του εξηλεκτρισμού. 

Η Lamborghini Lanzador διατηρεί τις έντονες ακμές που χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες της φίρμας με την Ιταλική καταγωγή αλλά παράλληλα δείχνει εντυπωσιακά διαφορετική από τα εμβληματικά χαμηλά διθέσια υπεραυτοκίνητα που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει υπό την ιδιοκτησία της Audi. Η μυώδης, γεμάτη ακμές και γωνίες αισθητική σε συνδυασμό με την υψηλή απόσταση από το έδαφος καθιστά το νέο όχημα της Lamborghini περισσότερο crossover παρά supercar.

Ο σχετικά ογκώδης σχεδιασμός βοηθά σημαντικά στη φιλοξενία των «νέας γενιάς και υψηλής απόδοσης» μεγάλων μπαταριών που είναι τοποθετημένες στο δάπεδο και οι οποίες τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες με μέγιστη ισχύ άνω του ενός μεγαβάτ (που ισοδυναμεί με 1.341 ίππους).

Lamborghini Lanzador_2.jpg

Χάρη στο παραπάνω powertrain, η Lanzador καθίσταται ως η ισχυρότερη Lamborghini που έχει υπάρξει ποτέ. Το πόσο γρήγορη είναι ακριβώς, επί του παρόντος δεν έχει γίνει σαφές. Η Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία τηρεί σιγήν ιχθύος για λεπτομέρειες όπως η αυτονομία, η χωρητικότητα των μπαταριών, η ικανότητα φόρτισης ή ακόμη και η επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ./ώρα. Αυτό ωστόσο που γνωρίζουμε είναι ότι το ηλεκτρικό όχημα δεν θα είναι απλώς ένα αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας, αλλά «ένα grand tourer» σύμφωνα με την Lamborghini που είναι «σχεδιασμένο για καθημερινές μετακινήσεις αλλά και μεγαλύτερα ταξίδια». Εξοπλισμένο με τέσσερα καθίσματα που μπορούν να μετακινηθούν ή να αναδιπλωθούν για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, ενδεχομένως οι τυχεροί ιδιοκτήτες να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και για να πάνε για ψώνια ή το παιδί στο σχολείο (λαμβάνοντας υπόψη πως προωθείται από την εταιρεία). 

Lamborghini Lanzador_3.jpg

Η Lanzador θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των υπεραυτοκινήτων της Lamborghini και του πιο πρακτικού SUV της, Urus. Αντλεί επίσης έμπνευση από τα διαστημόπλοια, με τον οδηγό να αισθάνεται σαν αστροναύτης ή πιλότος τζετ όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. «Με την Lanzador κοιτάμε προς το μέλλον μας χωρίς να λησμονούμε το DNA μας» δήλωσε ο Stephan Winkelmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamborghini. Στον δυναμικό σύστημα ελέγχου έχουν ενσωματωθεί περισσότεροι αισθητήρες και ενεργοποιητές από ποτέ άλλοτε ώστε η οδήγηση να είναι η ομαλότερη δυνατή. Ο αλγοριθμικός υπολογιστής της Lanzador χρησιμοποιεί διάφορα δεδομένα για να προσφέρει μια προσαρμοσμένη εμπειρία οδήγησης που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Lamborghini Lanzador_4.jpg

«Το παραπάνω επιτρέπει στο όχημα να αποκτά έναν οδηγικό χαρακτήρα που είναι προσαρμοσμένος σε κάθε οδηγό με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ: οι πληροφορίες από τους έξυπνους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι πίσω από τα νέα γυάλινα πάνελ του “πιλότου" που είναι τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, δίνοντας μια γεύση από τη μελλοντική τεχνολογία ραντάρ», αναφέρει η Lamborghini σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία επίσης έχει ως στόχο να προσφέρει μια νέα εμπειρία infotainment. Η κεντρική κονσόλα του… πιλότου, όπως ονομάζει τον οδηγό της Lanzador η γνωστή φίρμα, ελέγχει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου και του «Gamification», με τον οδηγό να μπορεί να καταγράφει και να μοιράζεται τις εμπειρίες του στο Διαδίκτυο.

Lamborghini Lanzador_5.jpg

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ο οδηγός και ο συνοδηγός κάθονται σε ένα κάθισμα τύπου μπάκετ που μοιάζει με πλαίσιο και είναι μονωμένο με 3D εκτυπωμένο αφρό. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν για να φιλοξενηθούν περισσότερες ή μεγαλύτερες αποσκευές. Επιπλέον, κάτω από το μπροστινό καπό υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία μίας ειδικά κατασκευασμένης για το όχημα τσάντας/ μικρής βαλίτσας. Η νέα επίσης Lamborghini Lanzador συνδυάζει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα και για αυτό για την κατασκευή του εσωτερικού -αλλά και άλλων μερών της- έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο νάιλον, πλαστικό και ανθρακονήματα καθώς και βιώσιμα και παραγόμενα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέρμα και μαλλί.

Lamborghini Lanzador_6.jpg

Η Lanzador θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Lamborghini και θα πλαισιώσει τις Revuelto, Huracan και Urus ως το τέταρτο μοντέλο στη γκάμα της. Προβλέπεται να μπει στην παραγωγή το 2028.

  • Like 2
  • Sad 1