Στόχος η ενίσχυση της ασφάλειας των πεζών και ο περιορισμός της μόλυνσης της ατμόσφαιρας

Οι Παριζιάνοι υπερψήφισαν την πρόταση τριπλασιασμού των χρεώσεων στάθμευσης για οδηγούς SUV που δεν είναι κάτοικοι της πόλης, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η γαλλική πρωτεύουσα να ενισχύσει την ασφάλεια στους δρόμους, να περιορίσει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με το 54,6% όσων προσήλθαν στις κάλπες να επικροτούν τα μέτρα που στόχο έχουν τον περιορισμό των "βαρέων, ογκωδών οχημάτων που μολύνουν" στο κέντρο της πόλης.

Από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, τα βενζινοκίνητα και υβριδικά SUV, καθώς και άλλα μεγάλα οχήματα που υπερβαίνουν σε βάρος τους 1,6 τόνους θα χρεώνονται με 18 ευρώ την ώρα για τη στάθμευση στο κέντρο του Παρισιού και 12 ευρώ την ώρα στην υπόλοιπη πόλη. Οι νέες τιμολογιακές πολιτικές αφορούν και τα ηλεκτρικά οχήματα που ξεπερνούν σε βάρος τους δύο τόνους. Προβλέπονται εξαιρέσεις για τα ταξί και τους δημότες, πράγμα που σημαίνει πως κυρίως θα επηρεαστούν όσοι έρχονται στην πόλη από άλλα μέρη. Σύμφωνα με αφίσα που συνόδευε την προεκλογική καμπάνια, μόλις τρεις στους δέκα Παριζιάνους είναι κάτοχοι ιδιωτικού αυτοκινήτου.

"Το κάνουμε αυτό για να μειώσουμε τη μόλυνση και να προστατεύσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας γιατί τα οχήματα αυτά είναι επικίνδυνα", δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Aν Ινταλγκό, την περασμένη εβδομάδα. "Το Παρίσι μεταμορφώνεται ώστε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν και να αναπνέουν καλύτερα". Σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook προ μηνών, η Ινταλγκό ζήτησε την υπερψήφιση των προτάσεων παραθέτοντας στοιχεία από μελέτη του WWF, σύμφωνα με την οποία τα SUV είναι 20% πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον και έχουν διπλάσια πιθανότητα να σκοτώσουν έναν πεζό σε σύγκριση με μικρότερα συμβατικά αυτοκίνητα.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλή, πάντως, καθώς μόλις το 5,7% των εγγεγραμμένων δημοτών συμμετείχε στη διαδικασία. Την ψηφοφορία παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους το Λονδίνου, καθώς και εκεί καλούνται να διαχειριστούν τα ίδια προβλήματα ασφαλείας και ζητήματα μόλυνσης που προκαλούνται από την αυξανόμενη, διεθνώς, δημοφιλία των οχημάτων κατηγορίας SUV. Την Παρασκευή, ο Σαντίκ Καν, δήμαρχος του Λονδίνου, δήλωσε πως εφόσον διαπιστωθεί πως τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες πόλεις έχουν αποτέλεσμα, η δημοτική αρχή της βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα διστάσει να τα ακολουθήσει.

Η αύξηση του κόστους στάθμευσης για τα SUV είναι ένα ακόμη μέτρο που εφαρμόζει η Ινταλγκό, προκειμένου να καταστήσει το Παρίσι φιλικότερο προς το περιβάλλον, τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Οι δημοτικές αρχές της πόλης έχουν ήδη βελτιώσει τις υποδομές των ποδηλατοδρόμων, ενώ έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία "ζώνης ηρεμίας" περιορισμένης κυκλοφορίας, ώστε να μειωθεί η ροή οχημάτων προς το κέντρο της πόλης, για παράδειγμα, ενώ πέρυσι κατόρθωσαν να απαγορεύσουν τη χρήση των ηλεκτρικών σκούτερ, στον απόηχο της αύξησης των τραυματισμών αλλά και θανάτων μεταξύ των χρηστών τους. Την περασμένη εβδομάδα η Ινταλγκό δήλωσε ότι η απομάκρυνση των ενοικιαζόμενων σκούτερ δημιούργησε ένα "αίσθημα ελευθερίας και ηρεμίας", το οποίο το Παρίσι σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω, περιορίζοντας τον αριθμό των ογκωδών οχημάτων που κινούνται στο κέντρο της πόλης.

  • Like 14
  • Thanks 3
  • Confused 1