Η GM, Honda και Cruise δημιούργησαν μία κοινοπραξία για να παρουσιάσουν μία υπηρεσία μεταφορά χωρίς οδηγό στην Ιαπωνία, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, αν όλα πάνε καλά σύμφωνα με το σχέδιο τους, στις αρχές του 2026.

Οι εταιρείες προχώρησαν στη σύναψη ενός μνημονίου κατανόησης για το έργο που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας και την ίδρυση μίας εταιρείας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις όποιες απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές μέχρι τότε. Η υπηρεσία μεταφοράς θα χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό λεωφορείο Cruise Origin που έχει αναπτυχθεί από κοινού από τις τρεις εταιρείες. Πρόκειται για ένα αυτοοδηγούμενο όχημα που δεν περιλαμβάνει κάθισμα οδηγού, τιμόνι ή πεντάλ και καθρέφτη οπισθοπορείας. Το όχημα διαθέτει μόνο μία μεγάλη καμπίνα στην οποία χωρούν έως και έξι επιβάτες που κάθονται αντικριστά ενώ οι πόρτες του ανοίγουν όπως εκείνες του μετρό.

a2d8b6b0-6e73-11ee-be97-ebfbbfc10c36.webp

«Αυτή η υπηρεσία ride-hailing στην Ιαπωνία, που αναμένεται να είναι και η πρώτη του είδους, αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία» ανέφερε η GM στην ανακοίνωσή της. «Έχει τη δυνατότητα να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών στη χώρα και θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εκτεταμένο σύστημα τρένων και μετρό του Τόκιο για οποιονδήποτε λόγο».

Αν και είναι ακόμη νωρίς, οι εταιρείες έχουν ήδη κάνει γνωστό το όραμα τους και πως επιθυμούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν με τη διάθεση μερικών δεκάδων Cruise Origins στο κέντρο του Τόκιο μέχρι το 2026 πριν επεκτείνουν τον στόλο στα 500 περίπου οχήματα. Αργότερα, ευελπιστούν να καταστήσουν την υπηρεσία διαθέσιμη εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Όπως κάθε άλλη παρόμοια υπηρεσία, οι επιβάτες θα μπορούν να καλούν ένα Cruise Origin χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή καθώς και να πληρώνουν μέσω αυτής για τη διαδρομή τους.

  • Like 1