Οι αμήχανες στιγμές που η μουσική σταματά και όλοι ακούνε το τηλεφώνημα αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

Η Infiniti, η διεύθυνση πολυτελών οχημάτων της Nissan, παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα λειτουργία στο νέο SUV της, που επιτρέπει στον οδηγό να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις ενώ όλοι οι άλλοι επιβάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη μουσική, χωρίς να χρειάζονται ακουστικά. Αυτό το καινοτόμο σύστημα επιτρέπει μόνο στον οδηγό να ακούει το τηλεφώνημα, ενώ το άτομο στην άλλη άκρη της γραμμής δεν ακούει τη μουσική που παίζει μέσα στην καμπίνα.

Στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική κατηγορία των συστημάτων ήχου για οχήματα πολυτελείας, εταιρίες όπως η Burmeister, η McIntosh, η Bang & Olufsen και η Klipsch διεκδικούν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών. Πρόταση της Klipsch εμφανίζεται για μόλις δεύτερη φορά σε αυτοκίνητο, μετά το Ram Tungsten, ένα pickup πολυτελείας με τιμή εκκίνησης τα 87.000 δολάρια.

Το σύστημα απομόνωσης ήχου που χρησιμοποιείται στο QX80 και αναπτύχθηκε από κοινού από τις Infiniti, Panasonic Automotive και Klipsch, συνδυάζει την εύστοχη τοποθέτηση των ηχείων με την τεχνολογία ακύρωσης θορύβου. Ηχεία έχουν τοποθετηθεί στα προσκέφαλα τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού, επιλογή που συνήθως απαντάται στα καμπριολέ, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ο θόρυβος από τον άνεμο. Ενσωματώνεται επίσης τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, που χρησιμοποιεί άλλα ηχεία προκειμένου να παράγουν εξισορροπητικά ηχητικά κύματα, ώστε να εξουδετερώνουν τους ανεπιθύμητους ήχους.

Αντίθετα με κάποιες απλούστερες μορφές ακύρωσης θορύβου, που εστιάζουν στους διαρκείς θορύβους του περιβάλλοντος, η πρόταση της Klipsch που θα συνοδεύει το QX80, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025, διαβάζει το ψηφιακό μουσικό αρχείο που αναπαράγεται τη δεδομένη στιγμή και δημιουργεί αντισταθμιστικά ηχητικά κύματα από τα ηχεία γύρω από το κάθισμα του οδηγού. Έτσι, δημιουργείται μία "σφαίρα ησυχίας" γύρω από τον οδηγό, γεγονός που επιτρέπει μόνο στο άτομο που κάθεται σε αυτή τη θέση να ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις ή τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κανονικά τη μουσική. Αντίστοιχα, το άτομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ακούει τη μουσική που παίζει στο αυτοκίνητο.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε ένα QX80 που είχε σταθμεύσει μέσα σε κτίριο στο Μανχάταν, με τη ζωντανή μουσική από ένα γειτονικό πάρτι να αναλαμβάνει το ρόλο της πηγής του θορύβου. Η επίδειξη περιλάμβανε διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα το πώς θα απαντούσε ο οδηγός σε τηλεφώνημα ενώ έπαιζε μουσική, τι εικόνα θα σχημάτιζε ο συνοδηγός από τη θέση του και τα λοιπά. Σε όλες τις περιπτώσεις, το σύστημα απομόνωσε επιτυχώς την τηλεφωνική κλήση από τη μουσική που έπαιζε μέσα στο αυτοκίνητο, εξασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα του οδηγού αλλά και την απόλαυση της μουσικής από τους άλλους επιβάτες.

Η λειτουργία αυτή αποδίδει μόνο όταν παίζει μουσική από το stereo. Εάν δεν ακούγεται μουσική, οι άλλοι επιβάτες του SUV θα ακούν το τηλεφώνημα, αν και πιο σιγανά από ό,τι στα περισσότερα άλλα οχήματα. Προφανώς, όλοι θα μπορούν να ακούν το τι λέει ο οδηγός, αν και, σε περίπτωση που το τηλεφώνημα είναι προσωπικό, υπάρχει πάντοτε η επιλογή να καταφύγει ο οδηγός σε απλές απαντήσεις, του στυλ "ναι" και "όχι", ώστε να προφυλάξει τα μυστικά του.

Το ανασχεδιασμένο QX80, με το καινοτόμο σύστημα απομόνωσης ήχου, πρόκειται να διατεθεί στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Καθώς οι κατασκευαστές οχημάτων πολυτελείας συνεχίζουν να καινοτομούν στον τομέα του ήχου, η νέα πρόταση της Infiniti καταδεικνύει τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας να βελτιώσει την οδηγική εμπειρία, παρέχοντας παράλληλα ένα ευχάριστο περιβάλλον για όλους τους επιβάτες.