Οι γερμανικοί κολοσσοί Daimler και BMW ανακοίνωσαν μια νέα πολυετή στρατηγική συνεργασία στον τομέα της των αυτόνομων αυτοκινήτων, συνεργαζόμενες στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης έως τα μέσα του 2020.
 

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι δύο κατασκευαστές, αποκάλυψαν τα πλάνα τους πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών για συστήματα υποβοήθησης οδηγού, παρκαρίσματος, και αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους σε επίπεδο έως και SAE 4. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποτελεί "πονοκέφαλο" για τις εταιρίες το να φέρουν τα αυτόνομα οχήματα στην αγορά, γι' αυτό και παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, ακόμη και "αντιπάλων".

Volkswagen και Ford ήδη εργάζονται από κοινού στην ανάπτυξη αυτόνομων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η BMW εργάζεται με Fiat-Chrysler και Intel, οι SoftBank και Toyota βρίσκονται σε συζητήσεις ως προς την ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται στην αυτόνομη οδήγηση, όπως και η Renault με την Intel, με δεκάδες ακόμη κατασκευαστές αυτοκινήτων και τεχνολογίας να ακολουθούν στην κούρσα της αγοράς των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Παρόλη την αντιπαλότητα τους, Daimler και BMW έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας προκειμένου να ακολουθήσουν όλες τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αυτοκινήτου. Το 2018, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να συγχωνεύσουν τις υπηρεσίες "διαμοιρασμού" αυτοκινήτων τους, με σκοπό την απόκτηση μεριδίου στην "πίτα" υπηρεσιών όπως το Uber. Την περασμένη εβδομάδα επίσης, ανακοίνωσαν από κοινού επένδυση ύψους $1.15 εκ. ως προς την ενίσχυση των εν λόγω "urban mobility" υπηρεσιών. Με αυτή την κίνηση, οι δύο κατασκευαστές θέλουν να διασφαλίσουν το ότι δεν θα μείνουν πίσω από τους άλλους μεγάλους "παίκτες" στην σφαίρα της αυτόνομης οδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της Google, Waymo.

Εδώ να σημειωθεί ότι πέρα από την τελευταία συνεργασία τους, οι δύο κατασκευάστριες εταιρίες διατηρούν η καθεμία ξεχωριστά συνεργασίες και προγράμματα αυτόνομης οδήγησης στα πλάνα τους, οι οποίες δεν θα επηρεαστούν από την συνεργασία αυτή. Οι δύο εταιρίες επίσης δήλωσαν ότι σχεδιάσουν μία "προσαρμόσιμη πλατφόρμα" αυτόνομης οδήγησης, για την οποία θα είναι ανοιχτοί στο να συνεργαστούν με επιπλέον εταιρίες τεχνολογίας και κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Venturebeat