Η Mercedes-Benz θέλει να εγκαταστήσει το ChatGPT σε κάθε συμβατό αυτοκίνητο της. Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία θα αξιοποιήσει την υπηρεσία Azure OpenAI της Microsoft για να φέρει το πασίγνωστο πλέον γλωσσικό μοντέλο στον ψηφιακό φωνητικό βοηθό που έχει στα οχήματά της.

Αρχικά, θα διατεθεί μέσω ενός τριμηνιαίου δοκιμαστικού προγράμματος σε επιλεγμένα οχήματα για πελάτες των ΗΠΑ ωστόσο η εταιρεία δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης και μόνιμης κυκλοφορίας μελλοντικά.

Η ενσωμάτωση του ChatGPT θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τον φωνητικό βοηθό «Hey Mercedes» της εταιρείας. Αντί να απαντά πλέον σε απλές και προ-προγραμματισμένες εντολές όπως «Αύξησε τη θερμοκρασία» ή «Τι καιρό θα κάνει;» θα μπορούσε να διεξάγει φυσικές συνομιλίες για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα και μην ξεχνάμε πόσο καλά μπορεί να απαντά σε επακόλουθες ερωτήσεις πάνω στο ίδιο θέμα (τα παιδιά των ‘80s πλέον θα μπορούν να ζήσουν τη φαντασίωση του Knight Rider.) Επιπλέον, η Mercedes λέει ότι επί του παρόντος διερευνά και άλλα plugins του ChatGPT για να επιτρέψει εργασίες όπως οι κρατήσεις σε εστιατόρια ή εισιτηρίων σε κινηματογράφους χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα. Αν και ενδεχομένως οι μακροσκελείς συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «voice-only» χαρακτηριστικό μειώνει σημαντικά τις ανησυχίες για απερισκεψίες ή απροσεξίες στον δρόμο. Ίσως μάλιστα να αποτελέσει σημαντική βοήθεια απαντώντας σε ερωτήσεις που διαφορετικά ο οδηγός θα έμπαινε σε πειρασμό να κοιτάξει το τηλέφωνό του καθώς βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Η Mercedes-Benz και η Microsoft διαφημίζουν την «επιχειρησιακής κλάσης ασφάλεια, την προστασία του απορρήτου και την αξιοπιστία» του Azure όσον αφορά την προστασία των δεδομένων. Ωστόσο, οι εταιρείες διευκρινίζουν ότι οι συνομιλίες θα «αποθηκεύονται στο Mercedes-Benz Intelligent Cloud, όπου και ανώνυμα θα αναλύονται». Με άλλα λόγια, λένε ότι ενδέχεται άλλοι άνθρωποι να ακούσουν τις ηχογραφήσεις για εκπαίδευση (του μοντέλου) και ανάλυση δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες τους θα πρέπει μάλλον να είναι προσεκτικοί ώστε να μην αναφέρονται σε οτιδήποτε ιδιωτικό ή που θα μπορούσε να μαρτυρήσει την ταυτότητα τους. 

Η τρίμηνη δοκιμαστική διάθεση του νέου φωνητικού βοηθού (beta) της Mercedes-Benz ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και καλύπτει μόνο επιλεγμένα μοντέλα που ενσωματώνουν σύστημα infotainment MBUX (μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα οχήματα σε αυτή την ιστοσελίδα). Για να προχωρήσετε σε εγγραφή στο πρόγραμμα πείτε στον ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό του αυτοκινήτου: «Hey Mercedes, I want to join the beta program».

  • Like 3
  • Thanks 1