Λίγες ημέρες μετά την «ανάκληση» σχεδόν κάθε οχήματος που έχει κυκλοφορήσει στην Αμερικάνικη αγορά για λόγους που σχετίζονται με το σύστημα αυτοοδήγησης Autopilot, από μία νέα μελέτη της LendingTree βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων της Tesla εμπλέκονται σε ατυχήματα συχνότερα από οδηγούς άλλων αυτοκινήτων.

Η μελέτη δεν εξηγεί για ποιους λόγους τα οχήματα Tesla εμπλέκονται σε ατυχήματα σε υψηλότερο ποσοστό από οχήματα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών πάντως. Σύμφωνα με την LendingTree, μεταξύ της 14ης Νοεμβρίου του 2022 και της 14ης Νοεμβρίου του 2023 σημειώθηκαν 23,54 ατυχήματα με αυτοκίνητα Tesla ανά 1.000 οδηγούς. Μόνο δύο άλλες μάρκες είχαν περισσότερα από 20 ατυχήματα ανά 1.000 οδηγούς, η Ram (22,76) και η Subaru (20,90). Η Tesla είχε επίσης το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συμβάντων, 31,13, πίσω μόνο από τη Ram (32,90). Η διαφορά μεταξύ του ποσοστού ατυχημάτων και του ποσοστού συμβάντων είναι ότι το τελευταίο συνυπολογίζει επίσης τα συμβάντα υπό την επήρεια αλκοόλ, από υπερβολική ταχύτητα και από άλλους λόγους. 

new-tesla-model-3.webp

Το σύστημα αυτοοδήγησης Autopilot της Tesla και η λειτουργία Autosteer ενδέχεται να είναι οι βασικοί λόγοι που οι οδηγοί αυτοκινήτων Tesla είναι τόσο επιρρεπείς στα ατυχήματα. Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για την Tesla και η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NHTSA) διαπίστωσε ότι 322 μετωπικές και άλλες συγκρούσεις ήταν αποτέλεσμα της χρήσης του Autopilot. Όπως υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση της ανάκλησης, η Tesla είχε καταστήσει ιδιαίτερα εύκολο για τους οδηγούς να αφήσουν το Autopilot να λειτουργεί από μόνο του εγκαταλείποντας πλήρως τον έλεγχο. Η Tesla ισχυρίζεται ότι πρόκειται να διορθώσει το συγκεκριμένο ζήτημα με μια νέα ενημέρωση over-the-air (για αυτό και πρόκειται για «ανάκληση»).

Είναι όντως όμως οι οδηγοί της Tesla οι χειρότεροι οδηγοί στον κόσμο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έρευνας της εταιρείας LendingTree; Νομίζουμε ότι είναι μάλλον άδικο να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο. Αυτό ωστόσο που κάνει η έκθεση είναι να τονίζει ένα ζήτημα που τόσο η Tesla όσο και οι αρχές πρέπει να γνωρίζουν για να κάνουν κάτι για αυτό. Στην έκθεση επίσης δίνεται έμφαση και στους οδηγούς αυτοκινήτων BMW καθώς βρέθηκε ότι είναι εκείνοι που έχουν πιαστεί να οδηγούν σε μεγαλύτερο ποσοστό υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

  • Like 4