Η Tesla στοχεύει να λανσάρει ένα compact crossover όχημα μαζικής αγοράς το 2025, με τις εικασίες να πληθαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι το πιο οικονομικά προσιτό μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο η Tesla ενημέρωσε τους προμηθευτές της για τα σχέδιά της να παρουσιάσει το πρώτο της νέο όχημα μετά το Cybertruck το 2023. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας κλήσης οικονομικών αποτελεσμάτων, ότι η παραγωγή ενός ολοκαίνουργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο Gigafactory του Τέξας έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2025. 

Με την κωδική ονομασία "Redwood", πηγές αναφέρουν ότι η Tesla σκοπεύει να κατασκευάζει περίπου 10.000 μονάδες την εβδομάδα. Ωστόσο, η Tesla έχει μεγάλο ιστορικό στο μην τηρεί τις προθεσμίες, με πιο γνωστό παράδειγμα το καθυστερημένο φορτηγό Cybertruck που παρουσιάστηκε το 2019, αλλά μόλις πρόσφατα εισήλθε σε περιορισμένη παραγωγή στα τέλη του 2023, με κάποια αυξημένη παραγωγή να μην αναμένεται πριν από το 2025.

Οι παρατηρητές της βιομηχανίας θεωρούν ότι το επερχόμενο όχημα θα μπορούσε να τιμολογηθεί για να ανταγωνιστεί τον ανερχόμενο κινεζικό αντίπαλο της Tesla, την BYD, η οποία ξεπέρασε την Tesla ως ο κορυφαίος κατασκευαστής EV παγκοσμίως το περασμένο τρίμηνο. Ο Musk έχει προτείνει στο παρελθόν έναν στόχο 25.000 δολαρίων, αλλά το σημερινό μοντέλο της Tesla με το χαμηλότερο κόστος, το Model 3, ξεκινά από 38.990 δολάρια. Επίσης, η βασική τιμή του Cybertruck σκαρφάλωσε στα 60.990 δολάρια, σχεδόν 20.000 δολάρια πάνω από τις αρχικές προβλέψεις.  

Ο Musk έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Tesla σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα φουτουριστικής εμφάνισης αυτοκινούμενο ταξί, αν και δεν είναι σαφές πότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δει το φως της ημέρας.

Τα κέρδη της Tesla για το τέταρτο τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ανήλθαν σε 25,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά περίπου 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

  • Like 4