Στις 5 Ιουνίου η Apple πραγματοποίησε μια σημαντική παρουσίαση, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων το νέο iPad Pro 10.5 ιντσών και ανανεώνοντας όχι μόνο το iMac 5K μοντέλο, αλλά και τις τρεις σειρές των φορητών υπολογιστών της εταιρείας.

Η εκπομπή Try Me των καταστημάτων Κωτσόβολος με παρουσιαστές τον Δημήτρη Καρέτσο και την Μαντώ Γαστεράτου, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα όλες τις νέες κυκλοφορίες της Apple οι οποίες κατέφθασαν και στην ελληνική αγορά.

 

iPad Pro 10.5

 

Με το iPad Pro 10,5 ιντσών, η Apple αφήνει πίσω της το μοντέλο των 9,7 ιντσών παρέχοντας 20% μεγαλύτερη οθόνη και με τις διαστάσεις να είναι σχεδόν ίδιες εξαιτίας της μείωσης των περιθωρίων περιμετρικά κατά 40%. Εξαιρετικά ελαφρύ, η πρώτη ματιά στο νέο iPad Pro επιβεβαιώνει πλήρως τον ισχυρισμό της Apple για την καλύτερη οθόνη στον κόσμο με ανάλυση 2224 x 1668. Με κορυφαία χρώματα, η οθόνη του iPad Pro 10,5 υποστηρίζει ακόμα ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz κάτι που κάνει το scrolling σε μια ιστοσελίδα πιο «ζωντανό» δίνοντας μια διαφορετική εμπειρία απ’ ότι είχαμε συνηθίσει.

 


 


Με A10x Fusion SoC και δωδεκαπύρηνη GPU, οι επιδόσεις του νέου iPad Pro είναι κορυφαίες ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η κύρια κάμερα των 12MP, προερχόμενη από το iPhone 7 και με δυνατότητα εγγραφής βίντεο στην 4K ανάλυση. Τα 4 ηχεία που υπάρχουν στην επιφάνειά του χαρίζουν εκπληκτικό ήχο ενώ η αυτονομία κυμαίνεται σύμφωνα με την εταιρεία στις 10 ώρες όπως και με τον προκάτοχό του.

 

Όπως μπορούμε να δούμε στην εκπομπή Try Me, η Apple διαθέτει ένα ανανεωμένο Pencil που επιτρέπει στον χρήστη να ζωγραφίζει ή να κρατάει σημειώσεις, με την απόκριση να είναι σχεδόν τέλεια. Ακόμα το Smart Keyboard, το κάλυμμα πληκτρολόγιο της Apple, μετατρέπει το iPad Pro σε φορητό υπολογιστή, κάτι πολύ σημαντικό για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν παραγωγικές εφαρμογές όπως το Word και το Excel της Microsoft.

 


ipadpro.jpg

 

 

 

 

 

iPad Pro 10.5

iPad Pro 10.5

 


Τον επόμενο μήνα η Apple αναμένεται να διαθέσει το iOS 11, το οποίο θα φέρει σημαντικές νέες δυνατότητες και στους κατόχους iPad Pro με έμφαση στις παραγωγικές διαδικασίες. Έτσι θα υποστηρίζει για πρώτη φορά drag n drop, προσθήκη πολλών εικονιδίων στο dock ενώ θα υποστηρίζει και την πλατφόρμα ARKit που θα οδηγήσει σε εντυπωσιακές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας όπως έχουν δείξει τα πρώτα demo.

 

MacBook 12 & MacBook Pro

 

Δύο από τις δημοφιλέστερες σειρές φορητών υπολογιστών της Apple «φρεσκάρονται» με την έβδομη γενιά των Intel Core επεξεργαστών (Kaby Lake) και με την εξωτερική τους εμφάνιση να παραμένει πάντα ανάμεσα στις καλύτερες της αγοράς. Αρχικά το MacBook 12”, ο μικρότερος και ελαφρύτερος φορητός υπολογιστής της Apple με Retina οθόνη 12’ ιντσών (ανάλυση 2304 x 1440), υποστηρίζει επεξεργαστές Core m3, Core i5 και Core i7 έως τα 3.6GHz με Turbo Boos , με το ανώτερο μοντέλο να ενσωματώνει 16GB RAM. Σημαντική θεωρείται η απόφαση της Apple να εξοπλίσει τα φετινά MacBook 12” με λύση αποθηκευτικού χώρου η οποία έχει διπλάσια ταχύτητα από την προηγούμενη γενιά, κάτι που φέρνει μεγάλη βελτίωση στις συνολικές επιδόσεις.

 


macbook.jpg

 


Το εκπληκτικό MacBook Pro 13" ιντσών ενσωματώνει επεξεργαστές Intel Core i7 έως τα 4.1GHz με Turbo Boost και αυτονομία 10 ωρών. Η Retina οθόνη χαρίζει εκπληκτικά χρώματα με υψηλή αντίθεση και ακρίβεια στα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου και του άσπρου. Μάλιστα σύμφωνα με την Apple, η οθόνη των φετινών MacBook Pro παρέχουν 25% περισσότερο χρώματα από το χρωματικό πρότυπο sRGB.

 

Και οι δύο υπολογιστές διαθέτουν trackpad τελευταίας γενιάς το οποίο υποστηρίζει ανάδραση μέσω της τεχνολογίας Force Touch, εμφανίζοντας διαφορετικές λειτουργίες σε εφαρμογές του macOS, ανάλογα με το πόσο δυνατά ασκείται πίεση. Στην περίπτωση όμως του MacBook Pro, η Apple ενσωματώνει και τη γνωστή touch bar, μια οθόνη αφής η οποία εμφανίζει πρόσθετες λειτουργίες ανάλογα με την εφαρμογή που τρέχει ο χρήστης στον υπολογιστή του. Στο δεξί άκρο της κρύβει ακόμα έναν touch id αισθητήρα για ασφαλή πρόσβαση στον υπολογιστή με αναγνώριση του δακτυλικού μας αποτυπώματος.

 

iMac 5K (2017 Edition)

 

Ίσως ο καλύτερος All-In-One επιτραπέζιος υπολογιστής της αγοράς, το iMac 5k 27 ιντσών, δε θα μπορούσε να μην λάβει και αυτός την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με την Apple να στηρίζεται και σ’ αυτή την περίπτωση σε επεξεργαστές Intel “Kaby Lake”. Στον iMac 5K το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην AMD και συγκεκριμένα στις εκδόσεις Radeon Pro 570, 575 και 580 ανάλογα με το μοντέλο και μέχρι 8GB VRAM.

 


imac5k.jpg

 


Φυσικά η οθόνη των 27 ιντσών με την 5K ανάλυση (5120 x 2880) είναι αυτό που ξεχωρίζει, με 43% μεγαλύτερη φωτεινότητα από το προηγούμενο μοντέλο. Μπορεί να εμφανίσει 1 δισεκατομμύριο χρώματα ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους υπολογιστές για επαγγελματίες που ασχολούνται με το σχεδιασμό ή την επεξεργασία βίντεο αφού υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση των χρωμάτων.

 

Ανάλογα με την έκδοση, μπορούμε να έχουμε επιπλέον Fusion drive έως 2TB που συνδυάζει τις επιδόσεις SSD με μηχανικό δίσκο, αλλά και μνήμη που μπορεί να φτάσει τα 64GB. Στις διαθέσιμες θύρες βρίσκουμε αυτή των ακουστικών αλλά και 4 x USB-A 3.0, 1 x mini DisplayPort, 2 x USB Type-C, memory card reader καθώς και μια θύρα δικτύου.

 

MacBook Air

 

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η ανανέωση μετά από χρόνια και του MacBook Air 13”, ενός από τα δημοφιλέστερα laptop όλων των εποχών, μόνο όμως στον τομέα του επεξεργαστή και όχι στον τομέα της οθόνης, η οποία και πάλι δεν διαθέτει τη Retina ανάλυση. Ο επεξεργαστής του MacBook Air είναι πλέον χρονισμένος στο 1.8GHz από το 1.6GHz και αποτελεί τον πιο φθηνό φορητό υπολογιστή της Apple με εξαιρετικό μέγεθος που κάνει τη μεταφορά του παιχνιδάκι.