Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια, η Commodore, παρουσίαζε στη Νέα Υόρκη με κάθε επισημότητα, την Amiga 1000 η αλλιώς A1000, το πρώτο μοντέλο μιας σειράς υπολογιστών που έμεινε στην ιστορία για τις δυνατότητες του.

Αν και υπολογιστές που έγραψαν τη δική τους ιστορία όπως o Apple II και το TRS-80 Model 100, προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του, εντούτοις η Amiga 1000 θεωρείται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που απευθυνόταν σε όσους θέλανε να ασχοληθούν με multimedia για εύκολη δημιουργία animation, γραφικών και μουσικής, σε λογικό κόστος.

 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της A1000 συναντάμε τον 16bit επεξεργαστή της Motorola, το μοντέλο 6800, χρονισμένο στα 7 MHz (ναι MHz) και ο οποίος συνοδευόταν από ένα εξελιγμένο σύστημα γραφικών και ήχου το οποίο χάριζε τις εξελιγμένες multimedia δυνατότητες στον υπολογιστή. Παράλληλα το λειτουργικό σύστημα, το AmigaOS 1.0, διέθετε δυνατότητες preemptive multitasking, και χωρούσε σε μόλις 512KB μνήμης.

 

Την κυκλοφορία της Amiga 1000, ακολούθησαν μερικά ακόμα δημοφιλή μοντέλα της σειράς, με αποκορύφωμα την Amiga 500, με έμφαση πάντα στο gaming κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία κλασσικών βιντεοπαιχνιδιών όπως Lemmings, Worms, Cannon Fodder και πολλά άλλα.

 


 


Link.png Site: /']Amiga 30
Link.png Site: https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_1000']Wikipedia- Amiga 1000