Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σύγχρονους υπολογιστές και smartphones όμως η χρήση παλιάς τεχνολογίας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε βασικές υποδομές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπηρεσία μεταφορών του Σαν Φρανσίσκο που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί δισκέτες μεγέθους 5 ιντσών.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Υπηρεσίας Μεταφορών του Σαν Φρανσίσκο, Jeffrey Tumlin, ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι το σύστημα ελέγχου των τρένων στο μετρό της Market Street φορτώνεται ακόμα από δισκέτες 5,25 ιντσών. Η μορφή του συγκεκριμένου τύπου αποθήκευσης πρωτοπαρουσιάστηκε το 1976, δηλαδή πριν από 47 χρόνια περίπου, και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τις μικρότερες, 3,5 ιντσών δισκέτες. Οι ίδιες οι δισκέτες έχουν ως επί το πλείστον εξαφανιστεί από δημόσια χρήση. Για να μπορεί ένα σύστημα να υποστηρίξει μια τόσο παλιά μονάδα δίσκου, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ή 40 ετών.

Η τεχνολογία μπορεί να είναι δύσκολο να αντικατασταθεί σε πολλά επιχειρηματικές καταστάσεις, γι' αυτό και συνήθως οι εκδόσεις των Windows που απευθύνονται σε servers ή embedded συστήματα υποστηρίζονται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που συνήθως καταλήγουμε με καταστάσεις όπως ΑΤΜ που τρέχουν Windows XP.

Η ξεπερασμένη τεχνολογία ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη μαζική κατάρρευση που υπέστη το σύστημα της Southwest Airlines στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Όσο περισσότερο διατηρεί μια εταιρεία -η ακόμα και ένας χρήστης- παλαιότερο εξοπλισμό, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστεί δυσλειτουργίες ή κάποια κυβερνοεπίθεση. Άλλες φορές πάντως, το πρόβλημα είναι μικρότερο. Το μετρό της Νέας Υόρκης τροφοδοτούνταν εν μέρει από servers που έτρεχαν το προ πολλού καταργημένο λειτουργικό σύστημα OS/2 της IBM μόλις το 2019, με τον σύμβουλο της MTA, Neil Waldhauer, να αναφέρει σε συνέντευξή του: "Το OS/2 είναι ίσως το πιο ανθεκτικό μέρος του συστήματος".

  • Like 8