Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Boeing τους εξαπάτησε λέγοντας ψέματα στην FAA

Η Boeing κατηγορήθηκε εγκληματικά για συνωμοσία και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεμα να πρέπει να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, πριν και μετά τις συντριβές των αεροπλάνων 737 Max το 2018 και το 2019.

Το Τμήμα Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Πέμπτη τις κατηγορίες και το πρόστιμο, τα οποία αποτελούν μέρος μιας αναβαλλόμενης συμφωνίας εισαγγελίας. Το πρόστιμο των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 243,6 εκατομμύρια δολάρια χρηματική ποινή, 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβληθούν σε αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο αεροπλάνο της και 500 εκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν σε ένα ταμείο για να βοηθήσουν τις οικογένειες και τους συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις δύο συντριβές.

Πριν αρκετούς μήνες, η Boeing ανακοίνωσε πως το ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί στις οικογένειες των 346 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα ατυχήματα. Αυτό έγινε σε μια χρονιά, όπου η Boeing είχε έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2018.

"Οι παραπλανητικές δηλώσεις, μισές αλήθειες και παραλείψεις που κοινοποιήθηκαν από τους υπαλλήλους της Boeing στην FAA εμπόδισαν την κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια του ιπτάμενου κοινού", ανέφερε ο δικηγόρος των ΗΠΑ Erin Nealy Cox σε δήλωσή του. "Αυτή η υπόθεση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα θεωρεί υπεύθυνους κατασκευαστές όπως τη Boeing για απάτη ρυθμιστικών αρχών - ειδικά σε βιομηχανίες όπου τα μερίδια είναι τόσο υψηλά".

Το 737 Max της Boeing προοριζόταν ως ένα νέο αεροπλάνο που θα βοηθούσε την εταιρεία να προσφέρει μια αποδοτικότερη και οικονομικότερη (όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων) πρόταση σε σύγκριση με τα μοντέλα της Airbus. Ωστόσο, η εταιρεία δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο έρευνας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν φαινόμενα stall εν ώρα απογειώσεων. Η Boeing δημιούργησε ένα λογισμικό αποκλειστικά για αυτή τη περίπτωση, με στόχο να εξουδετερώσει αυτό το ελάττωμα σχεδίασης, πιέζοντας αυτόματα τη μύτη του αεροπλάνου προς τα κάτω. Αλλά η εταιρεία δεν το ανέφερε ποτέ στην FAA, τις αεροπορικές εταιρείες ή τους πιλότους που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, με σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Το χειρότερο της υπόθεσης είναι πως το λογισμικό βασιζόταν σε τιμές από μόλις έναν εξωτερικό αισθητήρα του αεροπλάνου - που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν η συμπεριφορά ήταν λόγω κακών μετρήσεων ή αν ο αισθητήρας είχε υποστεί ζημιά. Αυτός ο συνδυασμός ελαττωματικού σχεδιασμού και έλλειψη ειλικρίνειας της Boeing, οδήγησαν στις δύο θανατηφόρες συντριβές των 737 Max, όπως ανακαλύφθηκε σε επακόλουθες έρευνες και εκθέσεις του Κογκρέσου. Χωρίς την έγκυρη αποκάλυψη σε ρυθμιστικές αρχές ή αεροπορικές εταιρείες, η Boeing επέτρεψε στους πιλότους της πτήσης 610 της Lion Air και 302 της Ethiopian Airlines να απογειωθούν με ένα λογισμικό που δεν ήξεραν πως υπάρχει.

Ορισμένοι υπάλληλοι της Boeing γνώριζαν καλά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος, όπως τεκμηριώθηκε από μηνύματα συνομιλίας και e-mail που δημοσίευσε το Κογκρέσο στις αρχές του 2020. Από τότε, το 737 Max επέστρεψε και κάνει δρομολόγια, φυσικά μετά την προσπάθεια της Boeing να διορθώσει τα προβλήματα, με τις αεροπορικές εταιρείες να επαναφέρουν το αεροπλάνο στους στόλους τους. Ωστόσο, σε μια έκθεση της Γερουσίας που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο μήνα, ανακαλύφθηκε ότι η Boeing και η FAA συνεργάστηκαν για να παραποιήσουν ορισμένες από τις δοκιμές που έγιναν κατά τη διαδικασία πιστοποίησης. Η χαλαρή προσέγγιση της FAA στους κανονισμούς, αποτελούν και το λόγο των κατηγοριών που έχει δεχθεί για συμβολή της στα προβλήματα που οδήγησαν στις δύο θανατηφόρες συντριβές των 737 Max.

  • Like 3