Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αποσύρουν προϊόντα που σχετίζονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεγάλες αλυσίδες όπως τα Home Depot και Best Buy απέσυραν από τα ράφια τους προϊόντα κατασκευαστών από την Κίνα που συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και οι δύο αυτές μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ έχουν σταματήσει την πώληση προϊόντων από Lorex και Ezviz. Η Lorex είναι θυγατρική της Dahua Technology, ενώ η Ezviz είναι ένα brand που ανήκει στην Hikvision. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε τις Dahua και Hikvision στη μαύρη οικονομική λίστα το 2019 για το ρόλο τους στη μαζική παρακολούθηση Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην επαρχία Xinjiang.

Οι Ουιγούροι αποτελούν μια μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα, με τούρκικες καταβολές, και βρίσκονται εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με συστηματικές διώξεις. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία αν και κάποιοι δεν νιώθουν πλέον ασφαλείς ούτε στη «μητέρα» πατρίδα τους.

Νωρίτερα φέτος, οι Los Angeles Times δημοσίευσαν μια αναφορά που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που αναπτύχθηκε από την Dahua Technology, δίνονταν στις αρχές επιβολής του νόμου ως ένας τρόπος αναγνώρισης των Ουιγούρων. Μάλιστα, ο οδηγός χρήσης (το manual) του λογισμικού προβάλλει ως ικανότητα τη λειτουργία εντοπισμού ατόμων διαφορετικής εθνικότητας. Εν τω μεταξύ, οι κάμερες της Hikvision έχουν εγκατασταθεί σε τζαμιά και στρατόπεδα κράτησης στην επαρχία Xinjiang. Η ερευνήτρια από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Maya Wang δήλωσε:

Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για έναν πολύ σαφή σκοπό – να στοχεύουν μουσουλμάνους.

Σε μα έκθεση σχετικά με τις πρακτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση διεξήγαγε μία μαζική και αυθαίρετη κράτηση Ουιγούρων, Καζάκων, Κιργιζών και άλλων μελών μουσουλμανικών μειονοτήτων στην επαρχία Xinjiang. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα εγκλεισμού, αλλά η Κίνα συνεχίζει να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Δεν είναι σαφές γιατί οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αποφάσισαν να αποσύρουν τα προϊόντα Lorex και Ezviz τώρα, αλλά οι καταναλωτές μπορούσαν να αγοράζουν τις κάμερες ασφαλείας τα τελευταία δύο χρόνια ελεύθερα, από τότε δηλαδή που η ΗΠΑ έβαλε τις μητρικές εταιρίες τους στη μαύρη λίστα το 2019. Και οι δύο αλυσίδες λιανικής πώλησης δήλωσαν πως έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τις παραπάνω εταιρείες καθώς έχουν δεσμευτεί να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

  • Like 1
  • Confused 1