Σε συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ο Elon Musk αποκάλυψε ότι στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης του ζήτησαν να μην επιτρέψει την πρόσβαση της Starlink στην Κίνα.

Ο Musk δήλωσε στους FT ότι «το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την πρόσφατη ανάπτυξη της Starlink... στην Ουκρανία και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προωθήσουμε την υπηρεσία στην Κίνα».

Δεν είναι σαφές από την περιγραφή αν ο Musk συμφώνησε με το αίτημα του Πεκίνου, αλλά ο χάρτης των υπηρεσιών της Starlink δεν δείχνει σχέδια ανάπτυξης στην Κίνα. Παρακείμενες χώρες όπως η Ταϊβάν, η Μογγολία και το Βιετνάμ αναφέρονται ως "εν αναμονή ρυθμιστικής έγκρισης".

Προσφέροντας μια σύνδεση στο διαδίκτυο που παρακάμπτει τους συμβατικούς παρόχους, η Starlink αποτελεί μια δημοφιλή πρόταση για την παράκαμψη της λογοκρισίας. Πιο πρόσφατα, η Starlink επέτρεψε την πρόσβαση στο Ιράν ως απάντηση στις εκτεταμένες διαδηλώσεις και τη λογοκρισία που τις συνόδευε. Η λογοκρισία στο Διαδίκτυο στην Κίνα, ωστόσο, είναι πολύ πιο οργανωμένη και αυστηρή και οποιαδήποτε συνεχιζόμενη προσπάθεια παράκαμψής της μέσω του Starlink θα επέφερε πιθανότατα αντίποινα από την κεντρική κυβέρνηση.

Η όλη κατάσταση είναι μια υπενθύμιση του πόσο εκτεθειμένος είναι ο Musk στις διεθνείς πιέσεις, ακόμη και όταν υπερασπίζεται τις αρχές της ελευθερίας του λόγου στις δημόσιες δηλώσεις του. Όπως επισημαίνουν οι FT, η Tesla διατηρεί εργοστάσιο στη Σαγκάη και η εταιρεία φέρεται να έχει πουλήσει περισσότερα από 80.000 αυτοκίνητα στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, ο Musk ευθυγραμμίζεται με την κινεζική κυβέρνηση, έχοντας αποτελέσει μάλιστα και τον αρθρογράφο περιοδικού που διαχειρίζεται η “υπηρεσία λογοκρισίας στο διαδίκτυο” της χώρας.

Παράλληλα, ο Musk είναι πιο πιθανό από ποτέ να αναλάβει την ιδιοκτησία του Twitter. Έπειτα από μήνες διαφωνιών, ο Musk επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο στην αρχικά συμφωνηθείσα τιμή, με τη συμφωνία να κλείνει πιθανότατα μέσα στο μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι το Twitter παραμένει επισήμως αποκλεισμένο στην Κίνα.

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 1