Η ARM ανακοίνωσε σήμερα τη νέα γενιά επεξεργαστών Cortex-A50 64bit οι οποίοι θα πλαισιώνουν οποιαδήποτε συσκευή, από smartphones μέχρι και servers. Η νέα σειρά περιέχει τους Cortex-A53 επεξεργαστές με τις σημερινές επιδόσεις αλλά χρησιμοποιώντας το 1/4 της ενέργειας, και τους Cortex-A57 επεξεργαστές με τριπλάσιες επιδόσεις από τη σημερινή τεχνολογία με την ίδια ενεργειακή κατανάλωση.

Ο Cortex-A53 είναι αυτή τη στιγμή ο πιο μικρός επεξεργαστής αρχιτεκτονικής 64bit στον κόσμο. Και τα δύο μοντέλα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε smartphones και tablets μέσα στο 2014. Θα περιλαμβάνουν ακόμη chip κάρτας γραφικών Mali και θα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να συνεργάζονται και με 32bit συστήματα. Ακόμη και τα δύο μοντέλα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα με την τεχνολογία big.LITTLE. Εκεί ο πιο αδύναμος Α53 διαχειρίζεται τις πιο συνηθισμένες διεργασίες, ενώ ο Α57 τις πιο απαιτητικές για καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

 

Η Samsung πρόκειται να είναι μία από τις εταιρείες που θα αναλάβει την κατασκευή τους, αλλά όπως και η Apple δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα νέα αυτά chip στα smartphones τους καθώς κατασκευάζουν τους δικούς τους επεξεργαστές, όμως πολύ πιθανό είναι να κατασκευάσουν και κάποιες τροποποιημένες εκδόσεις της νέας αρχιτεκτονικής.

 

Link.png Site: techradar.com