Τα μισά έσοδα από την αγορά των $111 δισ. δολαρίων των μικροεπεξεργαστών που πουλήθηκαν το 2011 ανήκει στους υβριδικούς επεξεργαστές, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IMS Research. Πρόκειται για τους επεξεργαστές οι οποίοι περιλαμβάνουν όχι μόνο επεξεργαστικούς πυρήνες στο chip τους, αλλά ενσωματώνουν και πυρήνες επεξεργασίας γραφικών. Οι υβριδικοί επεξεργαστές όχι μόνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά, αλλά δίνουν την ευκαιρία στις εταιρείες όπως την AMD και την Intel να εξαπλωθούν και σε άλλες κατηγορίες όπως αυτές των tablet και των smatphone.

Την τελευταία δεκαετία ολοένα και περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες προτιμούν υβριδικές λύσεις επεξεργαστών στις φορητές συσκευές τους. Εταιρείες όπως Apple, Broadcom, Marvell, MediaTek, Nvidia, Qualcomm, Samsung, ST Ericsson και Texas Instruments χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές που ενσωματώνουν πυρήνες επεξεργασίας γραφικών (GPU) σε ένα chip για εξοικονόμηση χώρου, κατανάλωσης και κόστους. “Σε μια εποχή όπου οι πωλήσεις συσκευών smartphone ξεπερνούν αυτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και όπου η αγορά των tablet βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τα υβριδικά αυτά μοντέλα μικροεπεξεργαστών αντιπροσωπεύουν την επόμενη μεγαλύτερη γενιά επεξργαστών όσον αφορά τα έσοδα” αναφέρει ο ερευνητής Tom Hackenberg.

 

Υβριδικά μοντέλα μικροεπεξεργαστών τα οποία περιλαμβάνουν πυρήνες αρχιτεκτονικής x86 αλλά και επεξεργαστή γραφικών κυκλοφόρησαν και οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς Intel και AMD τις χρονιές 2010 και 2011, των οποίων οι κινήσεις αποτέλεσαν τις σημαντικότερες παρουσιάσεις νέων προϊόντων στην αγορά. Με έσοδα που έχουν διψήφια νούμερα, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε τις μεγαλύτερες εταιρείες να υιοθετούν υβριδικά μοντέλα για να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς και στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυξάνοντας παράλληλα την έρευνα για τα ενσωματωμένα αυτά συστήματα.

 

“Το γεγονός ότι τα μισά έσοδα του 2011 από την αγορά των μικροεπεξεργαστών προέρχονται από τα υβριδικά μοντέλα είναι μια τάση που δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ” παραδέχεται ο Hackenberg. Τονίζει μάλιστα ότι αν οι προμηθευτές επεξεργαστών συνεχίζουν να συμβαδίζουν με το νόμο του Moore, οι μελλοντικοί επεξεργαστές δε θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητά τους, αλλά το πόσους πυρήνες διαθέτουν για διαφορετικές εργασίες.

 

Link.png Site: xbitlabs.com