Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για desktop και laptop υπολογιστές.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, έτσι και οι αποστολές υπολογιστών συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν και στο πρώτο τρίμηνο ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει απότομη μείωση στις αποστολές των υπολογιστών, τόσο η IDC όσο και η Gartner αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο, παρά την γενικότερη οικονομική επιβράδυνση που βιώνει ο πλανήτης.

Τόσο η απομακρυσμένη εργασία όσο και η σχολική εκπαίδευση αναμφίβολα τροφοδότησαν την αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές. Οι επιχειρήσεις και οι μαθητές έπρεπε να προσαρμοστούν στην εργασία και τη μάθηση από απόσταση, και ως εκ τούτου η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές έχει αυξηθεί. Η IDC αναφέρει ότι οι αποστολές υπολογιστές έχουν αυξηθεί 11.2% σε ετήσια βάση ενώ η Gartner τοποθετεί την αύξηση σε πιο ρηχά νερά στο 2.8%.

Η Gartner δεν περιλαμβάνει τα Chromebooks στους υπολογισμούς της, σε σύγκριση με την IDC, κάτι που κάνει σαφές πως τα Chromebooks βοηθούν στην αύξηση της συνολικής ζήτησης υπολογιστών. Η IDC επισημαίνει ακόμη και μία έντονη ζήτηση Chromebook τόσο από καταναλωτές όσο και από ιδρύματα στον Καναδά.

auximenes-apostoles-ipologiston-2.jpg.18719989fba1fcbfe2b85b59cb90b712.jpg

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες πωλήσεις. Οι αριθμοί αυτοί μας δείχνουν μόνο τις αποστολές σε λιανοπωλητές όπως γνωστά καταστήματα και αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, που στη συνέχεια πωλούν τους υπολογιστές στους καταναλωτές. Οι πωλήσεις πιθανότατα να είναι υψηλότερες, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν από το υπάρχον απόθεμα. Η εταιρία NPD, που ειδικεύεται στην ανάλυση των τάσεων της αγοράς, καταγράφει αύξηση κατά μέσο όρο 40% στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών Windows και Chromebook.

Η Microsoft επίσης ανέφερε αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές τον Απρίλιο αλλά και μία συνολική άνοδο στη χρήση Windows. Ο Jared Spataro, επικεφαλής του Microsoft 365 δήλωσε:

Το PC επέστρεψε. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η χρήση iPad για εργασία από το σπίτι δεν θα λειτουργήσει. Αυτός είναι και ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης.

Λόγω της πανδημίας, η Microsoft προσαρμόζει επίσης τα σχέδιά της για τα Windows 10X. Αυτή η έκδοση των Windows θα κυκλοφορήσει αρχικά σε συσκευές με μία οθόνη, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί για συσκευές με δύο οθόνες. Φαίνεται όμως πως η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες της εταιρίας.

  • Like 1