Mόλις τρεις από τους Q1 PC, που βασίζονταν στον Intel 8008, σώζονται έως σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε

Οι υπάλληλοι της εταιρίας Just Clear, που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό ενός σπιτιού στο Λονδίνο, δεν ήταν βέβαιοι τι είχαν εντοπίσει, όταν βρέθηκαν μπροστά σε δυο παμπάλαιους υπολογιστές, παραχωμένους πίσω από κάτι κούτες. Αντί να τους στείλει για ανακύκλωση, η εταιρία κράτησε τους υπολογιστές, ώστε να τους αξιολογήσουν ειδικοί, μιας και οι αναζητήσεις που επιχειρήθηκαν στο διαδίκτυο αποδείχτηκαν άκαρπες.

Τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι οι υπολογιστές ήταν δύο Q1 PC, δηλαδή οι πρώτοι επιτραπέζιοι οικιακοί υπολογιστές στον κόσμο, εφοδιασμένοι με πλήρως ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή. Οι υπολογιστές αυτοί κυκλοφόρησαν στην αγορά από την Q1 Corporation το 1972, και διαθέτουν επίπεδη οθόνη πορτοκαλί πλάσματος. Βασίζονται στον οκτάμπιτο επεξεργαστή Intel 8008, ο οποίος είχε πρόσβαση σε 16ΚΒ μνήμης, με μέγιστη ταχύτητα ρολογιού στα 800kHZ.

2024-02-19-image-5-j.webp.d4d100e4b5ef318a50cd3f709db6bfce.webp

Η αρχιτεκτονική 8008 σχεδιάστηκε από την Computer Terminal Corporation (CTC), με την εφαρμογή και την κατασκευή να αναλαμβάνεται από την Intel. Αρχικά, προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί στο Datapoint 2200 της CTC, ένα προγραμματιζόμενο τερματικό, όμως συμφωνία η οποία υπογράφηκε μεταξύ της CTC και της Intel επέτρεψε στη δεύτερη να διαθέσει το chip και σε άλλους πελάτες, από τη στιγμή που η Seiko εξέφρασε ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσει σε ένα κομπιουτεράκι. Εκτός από το Q1, ο 8008 χρησιμοποιήθηκε στο πακέτο συναρμολογούμενου υπολογιστή SCELBI-8H στις ΗΠΑ, καθώς και στον γαλλικό Micral N, που πωλούταν έτοιμος, αλλά και τον καναδικό MCM/70.

Αυτό που καθιστά την πρόσφατη ανακάλυψη ακόμη πιο εκπληκτική, είναι ότι ελάχιστοι Q1 κατέληξαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις τρεις σώζονται σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε. Οι δύο υπολογιστές συμμετείχαν σε τεχνολογική έκθεση, στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον, στο Σάρεϊ, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. 

2024-02-19-image-6-j.webp.c00777e61c0e70fa5c8b234b9790ce44.webp

Ο επικεφαλής της Just Clear, Μπρένταν Ο'Σι, δήλωσε στη Mirror: "Οι συνεργάτες μας εντοπίζουν κάθε λογής πράγματα, καθώς καθαρίζουν σπίτια σε καθημερινή βάση και κάποια από τα αντικείμενα αυτά έχουν ιστορική σημασία, όμως ποτέ μου δεν θα φανταζόμουν ότι θα εντοπίζαμε κάτι τόσο σημαντικό για τον τομέα της τεχνολογίας και την ιστορία των υπολογιστών".

"Κατά καιρούς βρίσκουμε αντικείμενα τα οποία θεωρούνται αρκετά σημαντικά ώστε να συντηρηθούν και να φυλαχθούν, για μελλοντική πώληση μέσω κάποιας δημοπρασίας ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να εκτεθούν. Μαθαίνω πως τα μοντέλα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια, οπότε το ότι βρήκαμε δύο μαζί ήταν κάτι παραπάνω από συναρπαστικό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλέον, αναμένεται οι δύο υπολογιστές να διατεθούν σε δημοπρασία ή να πουληθούν σε κάποιο συλλέκτη απευθείας. Παραμένει άγνωστη η τιμή την οποία θα μπορούσαν να πιάσουν, πάντως σε έκδοση του 1979 της "Ένωσης Χρηστών Υπολογιστών", που παρουσίαζε τις επιδόσεις των τότε μοντέλων, αναφέρεται πως ένας Q1 πωλούταν έναντι 20.500 δολαρίων εκείνη την εποχή, δηλαδή κάπου 87.000 δολάρια με σημερινές τιμές.

 

  • Like 17