Η γνωστή εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τερματίσει πλήρως την παραγωγή εκτυπωτών laser, επικαλούμενη ζητήματα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον γίγαντα της εκτύπωσης, η τεχνολογία laser έχει «περιορισμένες δυνατότητες» για να κάνει βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον καθώς «απαιτεί υψηλή θερμότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και επομένως αυξημένη χρήση ενέργειας». Η Epson σκοπεύει να προχωρήσει στη μετάβαση όλων των γραμμών παραγωγής εκτυπωτών της στην τεχνολογία inkjet, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να λειτουργήσει με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με την τεχνολογία laser» και πως το «μικρό αποτύπωμα και ο ελαφρύς σχεδιασμός» των εκτυπωτών τεχνολογίας inkjet «μπορεί να περιορίσει τους πόρους που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της αποστολής».

Σε μία ανάρτηση, στο επίσημο blog της εταιρείας, η Epson ισχυρίζεται ότι οι δικοί της εκτυπωτές inkjet χρησιμοποιούν 85% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους εκτυπωτές τεχνολογίας laser καθώς και 85% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Οι εκτυπωτές inkjet χρησιμοποιούν δοχεία με μελάνι σε υγρή μορφή και έναν μηχανισμό με ακροφύσια για να τυπώσει στο χαρτί, όταν οι εκτυπωτές τεχνολογίας laser χρησιμοποιούν ένα μηχανισμό με laser και ένα δοχείο με μελάνι σε μορφή πούδρας -γνωστό και ως toner- για να εκτυπώσουν. Γενικότερα, οι εκτυπωτές inkjet επίσης είναι μικρότεροι και ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους laser, όμως παράλληλα κοστίζουν και περισσότερο ανά εκτύπωση/ σελίδα.

Τα νέα της Epson έρχονται έναν χρόνο περίπου από την ανακοίνωση της ότι πρόκειται να επενδύσει ¥100 δισεκατομμύρια στην καινοτομία για τη βιωσιμότητα και τη προστασία του περιβάλλοντος. Παρά τη δημόσια δέσμευση της ωστόσο, η εταιρεία έχει τα τελευταία χρόνια αποτελέσει στόχο επανειλημμένων επικρίσεων για τις πρακτικές της σε σχέση με το περιβάλλον. Η Epson επιβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι ορισμένοι από τους εκτυπωτές της σχεδιάστηκαν για να τερματίζουν τη λειτουργία τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τους πελάτες είτε να αντικαταστήσουν το hardware είτε να πληρώσουν για την επισκευή τους σε κάποιο εξουσιοδοτημένο κατάστημα υποστήριξης/επισκευής. Ο συγκεκριμένος περιορισμός, επηρεάζει τα μοντέλα Epson L130, L220, L310, L360 και L365. Λίγο αφότου έγινε γνωστό το παραπάνω, ο καθηγητής του Harvard, Jonathan Zittrain έγραψε στο blog του «Fight to Repair»: «Ενας εκτυπωτής που αυτό-τερματίζει τη λειτουργία του μετά από λίγο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το «νομίζεις ότι αγόρασες ένα προϊόν, αλλά στην πραγματικότητα προχώρησες στην ενοικίαση μίας υπηρεσίας».

  • Like 3
  • Haha 13
  • Confused 1
  • Sad 1