Παράλληλη πορεία ακολουθούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την τοπική παραγωγή ημιαγωγών για να μειώσουν, και τελικά, να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση τους από τα Ασιατικά εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών (επεξεργαστές, ελεγκτές, μνήμες κ.ά.).

Μετά από τις επιτυχημένες ψηφοφορίες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden υπέγραψε το νομοσχέδιο «CHIPS and Science». Ο νόμος πλέον προβλέπει τη διάθεση περίπου $52 δισεκατομμυρίων σε επιδοτήσεις για την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ύψους $24 δισεκατομμυρίων και την επέκταση της εγχώριας παραγωγής. Συνολικά, ο νόμος προβλέπει τη διάθεση $280 δισεκατομμυρίων και θα παράσχει σημαντική οικονομική βοήθεια στις Αμερικανικές εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών. Σε μία σπάνια περίπτωση δικομματικής ενότητας, η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδια με 64 ψήφους υπέρ και 33 κατά και αργότερα υπερψηφίστηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 243 υπέρ και 187 κατά.

Αναφορά σε κείμενο

«Η Αμερική εφηύρε τους ημιαγωγούς, αλλά με τα χρόνια αφήσαμε την κατασκευή ημιαγωγών να μετακινηθεί στο εξωτερικό. Όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτά τα chips έκλεισαν, σταμάτησε και το τρένο της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνοντας το κόστος για τη μέση οικογένεια» δήλωσε ο Πρόεδρος Joe Biden. «Το ένα τρίτο του πληθωρισμού πέρυσι οφειλόταν στην υψηλή τιμή των αυτοκινήτων, η οποία με τη σειρά της οφειλόταν στην έλλειψη ημιαγωγών. Για χάρη της οικονομίας, των θέσεων εργασίας και της εθνικής μας ασφάλειας, πρέπει να ξεκινήσουμε να παράγουμε ξανά αυτούς τους ημιαγωγούς στην Αμερική» συμπλήρωσε.

Ο νόμος CHIPS and Science είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα την εγχώρια παραγωγή. Χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν νέες μονάδες και προηγμένες μονάδες παραγωγής αλλά και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα εργοστάσια για να αυξηθεί η παραγωγή. Όταν η Intel ξεκίνησε πρόσφατα να κατασκευάζει δύο νέες εγκαταστάσεις στην Αριζόνα, επένδυση που θα στοιχίσει περίπου $20 δισεκατομμύρια, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα χρειάζονταν περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο και να μπουν σε λειτουργία οι «γραμμές παραγωγής».

Η υπογραφή του Joe Biden έρχεται λίγο μετά το ταξίδι της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi στην Ταϊβάν, παρά τις προειδοποιήσεις από την Κίνα ότι θα υπάρξουν «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα» αν τελικώς προχωρούσε στην επίσκεψη στο νησί. Πριν από την άφιξή της στην Ταϊπέι, η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ταϊβάν έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Όπως είναι γνωστό, στο αυτοδιοικούμενο νησί φιλοξενούνται τα εργοστάσια της TSMC ή Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, το σημαντικότερο εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο. Από μόνη της, η TSMC προμηθεύει την πλειοψηφία των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται από Αμερικάνικες εταιρείες.

  • Like 6