Όλοι γνωρίζουμε το Raspberry Pi, το μίνι υπολογιστή με το εξαιρετικά μικρό κόστος και τις πολλές δυνατότητες που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν 8 χρόνια.

Με modular σχεδιασμό, η ομώνυμη εταιρεία κατασκευής που συνεχίζει να το αναβαθμίζει και να διατηρεί τα πολύ καλά τεχνικά του χαρακτηριστικά και την πάντα εξαιρετική του τιμή, προχωρά ένα βήμα παρακάτω με το μοντέλο Raspberry Pi 400. Το νέο Raspberry δεν θυμίζει σε τίποτα τους προκατόχους του αφού είναι στην ουσία ένα πληκτρολόγιο με κόστος $70, μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένο το μικροσκοπικό board της εταιρείας. Με το form factor αυτό, το οποίο έχουμε δει και από άλλες εταιρείες, η Raspberry προτείνει μια desktop πρόταση αφού ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει πάνω στο Rapsberry Pi 400 ένα ποντίκι και μια οθόνη.

Ο σχεδιασμός του ίσως φέρει μνήμες σε πολλούς από το μακρινό παρελθόν αφού αυτός έχει βασιστεί στη δεκαετία του 80 και τις all-in-one προτάσεις που υπήρχαν στο χώρο των μικροϋπολογιστών όπως τα Commodore 64, ZX Spectrum, BBC Micro και Atari 800XL.  Το Pi 400 έχει τις ίδιες διαστάσεις με το επίσημο πληκτρολόγιο του Raspeberry Pi, με την εταιρεία όμως να έχει προσθέσει τις απαραίτητες θύρες προκειμένου να το μετατρέψει σε υπολογιστή. Στο εσωτερικό υπάρχει ο τετραπύρηνος επεξεργαστής Broadcom BCM2711, ο ίδιος που βρίσκουμε και στο Raspberry Pi 4, συνοδευόμενο από 4GB μνήμη, Dual-band Wi-Fi, Bluetooth 5.1, Gigabit Ethernet Καθώς και τρεις USB θύρες (2x USB 3.0 και 1x USB 2.0). Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ακόμα δύο micro HDMI θύρες, ένα GPIO header αλλά και μια microSD θύρα για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και των δεδομένων του χρήστη.

Raspberry-Pi-400-back--1536x1097.jpg.fb28d4f12a48b829ab705ff706edf869.jpg

Η αρχική έκδοση του Raspberri Pi 400 κοστίζει $70 και περιλαμβάνει το πληκτρολόγιο ενώ με κόστος €97, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το "Computer Kit" που περιλαμβάνει την τροφοδοσία, ένα ποντίκι, μια microSD κάρτα μνήμης 16GB , έναν οδηγό για αρχάριους και τέλος ένα καλώδιο microHDMI σε HDMI-A με 1 μέτρο μήκος.

Παραμένουν πάντα στην αγορά τα desktop kits των προηγούμενων μοντέλων της εταιρείας αν και η νέα της πρόταση είναι πιο συμφέρουσα. Η διάθεσή του γίνεται αρχικά σε ελάχιστες Ευρωπαικές χώρες, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους.

  • Like 30
  • Thanks 2