Ο Γενικός γραμματέας της Fifa, Jerome Valcke, σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο Τόκυο, αναφέρθηκε στις δύο τεχνολογίες οι οποίες θα ενημερώνουν τους διαιτητές αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Μετά από την έγκριση της τεχνολογίας Hawk-Eye τον περασμένο Ιούλιο, η FIFA θα ξεκινήσει την πειραματική δοκιμή μαζί με ένα δεύτερο παρόμοιο σύστημα με την ονομασία GoalRef στο Club World Cup που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία.

 

Τα δύο συστήματα θα δοκιμαστούν σε οκτώ συνολικά αγώνες στους οποίους συμμετέχουν ομάδες όπως η Chelsea και η Corinthians. Πάντως η χρήση τους δεν είναι υποχρεωτική, με τον διαιτητή να έχει την τελική απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσει το σύστημα. Επιπλέον κάθε διαιτητής μπορεί να δοκιμάσει το Hawk Eye, 90 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα για να δούν αν τους ικανοποιεί. Σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσουν και υπάρξει κάποια φάση για την οποία έχουν αντίθετη άποψη από το σύστημα χωρίς ο χειριστής του να μπορεί να το επιβεβαιώσει, τότε ο διαιτητής μπορεί να πάρει την τελική απόφαση ακόμα και αν αυτή είναι αντίθετη από του Hawk-Eye.

 

Το Hawk-Eye χρησιμοποιεί 7 κάμερες για να εντοπίσει αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ενώ με το GoalRef δημιουργείται χαμηλό μαγνητικό πεδίο το οποίο είναι σε θέση να μεταβάλλεται κατά την επίτευξη ενός γκολ, ειδοποιώντας αυτόματα το ρολόι του διαιτητή μόλις η μπάλα περάσει τη γραμμή.

 

goallinetech.jpg

 

Μέχρι το Μάρτιο η FIFA θα πρέπει να έχει επιλέξει τον τελικό νικητή ανάμεσα στα 2 συστήματα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Κύπελλο Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στη Βραζιλία καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στην ίδια χώρα.

 

Link.png Site: phys.org

Link.png Site: engadget.com