Η Πρωτοβουλία Chan Zuckerberg, μία εταιρεία που ιδρύθηκε από τους Mark Zuckerberg και Priscilla Chan για “να ξεκλειδώσουν την ανθρώπινη δυναμική και να προωθήσουν την ισότητα” ανακοίνωσε σήμερα το Chan Zuckerberg Science, ένα εγχείρημα $3 δισεκατομμυρίων που έχει στόχο την θεραπεία, την πρόληψη και την διαχείριση “όλων των ασθενειών στην διάρκεια της ζωής των παιδιών μας”.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση του εγχειρήματος, η Priscilla Chan είπε: “Ο Mark και εγώ πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μέσα στο διάστημα της ζωής των παιδιών μας. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες, ιατρούς και μηχανικούς για να μας βοηθήσουν να επιτύγχουμε τον στόχο μας… Θα επενδύσουμε περισσότερα από $3 δισεκατομμύρια για να επιτύχουμε το συλλογικό μας όραμα”.

 

“Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα αρρωσταίνει ποτέ” είπε αργότερα ο Mark Zuckerberg. Όμως το πρόγραμμα ευελπιστεί να καταστήσει όλες τις ασθένειες θεραπεύσιμες – ή εύκολα διαχειρίσιμες- μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. “Η κοινωνία μας δαπανά 50 φορές περισσότερα στις θεραπείες ανθρώπων που είναι άρρωστοι από όσα για την ανακάλυψη θεραπειών. Μπορούμε και καλύτερα” είπε ο Zuckerberg.

 

Σε σχετικό δελτίο τύπου της Πρωτοβουλία έγινε γνωστό ότι οι Mark Zuckerberg και Priscilla Chan πρόκειται να προσφέρουν “τουλάχιστον $3 δισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία για να επιταχυνθεί το έργο”. Από κάποια απόσταση, το εγχείρημα μοιάζει ελαφρώς με το Calico, το υψηλού προφίλ, μυστικό και αμφιλεγόμενο εγχείρημα της Google που έχει αποστολή να λύσει το μυστήριο του θανάτου.

 

“Το σχέδιο” όπως το αποκάλεσε ο Zuckerberg είναι να “φέρουμε επιστήμονες και μηχανικούς κοντά μεταξύ τους, να δημιουργήσουμε εργαλεία και τεχνολογία, για να μεγαλώσουμε το κίνημα για να χρηματοδοτήσουμε την επιστήμη”. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Biohub, μία συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Stanford, UC Berkeley και UCSF που “θα επικεντρωθεί στην κατανόηση των θεμελιωδών μηχανισμών των ασθενειών, και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση και θεραπεία”.

 

Ο Bill Gates βρέθηκε στην εκδήλωση και ανέβηκε στην σκηνή για να μιλήσει σχετικά την με την Πρωτοβουλία, την οποία αποκάλεσε “πολύ τολμηρή”. Στο παρελθόν, ο Gates έχει ανοιχτά ασκήσει κριτική στο εγχείρημα Calico της Google. Λίγο αργότερα, ο Gates είπε: “Πιστεύω πως όλοι μας θα είμαστε περήφανοι που βρεθήκαμε εδώ όταν ο Mark και η Priscilla ξεκίνησαν το ταξίδι”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=YKt8XUYqRjw

 

Link.png Site: VentureBeat