Οι ψηφιακές ταυτότητες σπανίζουν, ωστόσο στην Εσθονία χρησιμοποιούνται καθημερινά και για πολλές δραστηριότητες, για να ψηφίζουν (e-voting) ή ακόμα και για να αγοράζουν εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Θα πρέπει να είστε πολίτης της χώρας για να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες των συγκεκριμένων καρτών, και αυτό αποτελεί πρόβλημα σε όσους δε μένουν στη χώρα αλλά θέλουν να στήσουν μία επιχείρηση. Για να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Εσθονία στοχεύει να βγάλει ψηφιακές ταυτότητες και σε ανθρώπους που δεν κατοικούν στη χώρα προς το τέλος του 2014, και έτσι θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα έχει παγκόσμια ψηφιακή ταυτότητα. Επομένως, όσοι το θέλουν, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την Εσθονική ψηφιακή ταυτότητα παρέχοντας τα σχετικά βιομετρικά χαρακτηριστικά και τα απαραίτητα έγγραφα (μαζί με €30 έως €50) για να λάβουν είτε μία κάρτα ψηφιακής ταυτότητας σαν αυτή της φωτογραφίας ή το ψηφιακό ισοδύναμο της για να αποθηκεύσουν στη SIM κάρτα του κινητού τους τηλεφώνου.

 

Η Μ.Βρετανία και άλλες χώρες που υποστήριξαν τις ψηφιακές ταυτότητες, αναγκάστηκαν σε υποχώρηση λόγω υψηλού κόστους, από φόβους που έχουν να κάνουν με τη κυβερνητική παρακολούθηση των πολιτών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.ά. Δεν είναι σίγουρο ότι η ιδέα της παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας της Εσθονίας θα υϊοθετηθεί και από άλλες χώρες στο μέλλον. Πάντως η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να αυξήσει το πλούτο της χώρας, αλλά και πολλών ανθρώπων στο εξωτερικό. Έχοντας στα χέρια τη συγκεκριμένη ταυτότητα, κάποιος μπορεί να στήσει εύκολα ή να συμμετέχει σε μία επιχείρηση, να τη χρησιμοποιεί για ταυτοποίηση σε πολλές τοπικές online υπηρεσίες ή ακόμα και να στείλει κρυπτογραφημένα emails.

 

Η χώρα ελπίζει να έχει έως στο 2025 περίπου 10 εκατομμύρια ψηφιακούς πολίτες (οκτώ σχεδόν φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από το σημερινό που δεν ξεπερνάει τα 1.3 εκατομμύρια) και από ότι φαίνεται περιμένει να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη ψηφιακή αυτή τεχνολογία.

 

Link.png Site: Engadget