Το 2010, ένα χταπόδι με το όνομα Paul, προέβλεψε τη νικήτρια ομάδα σε 12 από τους 14 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού.

Όμως δεν είμαστε πλέον στο 2010 και η ανθρωπότητα δε χρειάζεται ένα χταπόδι για τη δουλειά αυτή, όσο και αυτό αν είναι καλό στη δουλειά του. Πλέον μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και το Βέλγιο, χρησιμοποίησαν μια πιο σύγχρονη μέθοδο, τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν το νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Ρωσία. 

Η ομάδα δημιούργησε ένα μοντέλο πρόβλεψης το οποίο στηρίζεται σε διάφορα κριτήρια. Σ' αυτά περιλαμβάνονται η βαθμολογία της FIFA, ο πληθυσμός και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μιας χώρας, ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που παίζουν μαζί σε ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, ο μέσος όρος ηλικιών τους καθώς και πόσα Champions Leagues έχει κερδίσει καθένας απ' αυτούς.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα παραπάνω δεδομένα με τις αποδόσεις στοιχημάτων από μεγάλες εταιρείες του χώρου και έτρεξαν 100.000 φορές την προσομοίωση προκειμένου να επιλεχθεί ο νικητής της διοργάνωσης. Σύμφωνα λοιπόν με την προσομοιώσεις, ο νικητής θα είναι η Ισπανία ενώ αν κάτι τέτοιο δε γίνει πραγματικότητα, ακολουθούν η Γερμανία, η Βραζιλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αργεντινή. 

Η "πρόβλεψη" είναι η λέξη κλειδί στην όλη ιστορία αφού ακόμα και οι ίδιοι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα έχουν κάποια σημασία αφού πολλά μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη πάντως των μελών του Insomnia σε μια ψηφοφορία που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο σχετικό Club, προβλέπει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα το σηκώσει η Βραζιλία.

TNW