Η Αirbus θα τερματίσει σύντομα την παραγωγή του superjumbo A380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους όλων των εποχών.

Το χωρητικότητας 850 επιβατών Α380, αγαπήθηκε από το ταξιδιωτικό κοινό, ιδιαίτερα δε από τους πελάτες εκείνους που πετούσαν στις "first class" θέσεις, και τις υπερπολυτελείς ιδιωτικές καμπίνες του αεροσκάφους. Αντιθέτως, οι αεροπορικές εταιρίες ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις απέναντι στο θωρηκτό της Airbus, με τις παραγγελίες για νέα σκάφη να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο. Το οριστικό πλήγμα ήρθε από την Emirates η οποία σταμάτησε τις παραγγελίες νέων A380, κάτι το οποίο ανάγκασε την Airbus να παραδεχτεί ότι "δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχιστεί η παραγωγή του".

Η Airbus κατασκεύασε τον Α380 με σκοπό να "χτυπήσει" το αντίπαλο 747 της Boeing, προσδοκώντας από τις αεροπορικές εταιρίες στο να υιοθετήσουν μεγαλύτερα αεροσκάφη, τα οποία θα ήταν ικανά να πετούν σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις. Αντιθέτως, μια νέα γενιά μικρότερων και αποδοτικότερων δικινητήριων σκαφών κατέφτασε το 2007, τα οποία όχι μόνο ήταν ικανά στο να πετούν από και προς μικρότερων διαστάσεων αεροδρόμια, αλλά και μετά από μια τροποποίηση σε σχετικό κανονισμό της FAA, τους επετράπη να πετούν για μεγαλύτερες αποστάσεις σε διαδρομές πάνω από θάλασσα που τελούνται από αεροσκάφη με λιγότερους από τρεις κινητήρες, με αποτέλεσμα τα Α380 και 747 να αρχίσουν να χάνουν σταδιακά, ολοένα και περισσότερο έδαφος από αεροσκάφη όπως το 787 της Boeing.

 Σύμφωνα με την Airbus, όλες οι πρόσφατες παραγγελίες θα εκτελεστούν κανονικά, με τελευταίες παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2021. Εκπρόσωπος της εταιρίας διαμήνυσε ότι η Airbus, θα συνεχίζει να υποστηρίζει κανονικά τις αεροπορικές εταιρίες που ήδη χρησιμοποιούν το Α380, με την πλήρη διασφάλιση της τεχνικής υποστήριξης με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εν ενεργεία αεροσκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Engadget