Την Παρασκευή το βράδυ η αεροπορική εταιρεία Alaska Airlines ακινητοποίησε τον στόλο των 65 Boeing 737 Max 9 αεροσκαφών της.

Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της έκτακτης προσγείωσης μίας πτήσης της εταιρείας στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον, λόγω προβλήματος με την πίεση στην καμπίνα, που οδήγησε σε αποκόλληση τμήματος του αεροπλάνου ενώ αυτό ήταν στον αέρα!

Πρόκειται για την πτήση 1282 με προορισμό την Καλιφόρνια, η οποία επέστρεψε στο Πόρτλαντ με 171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Λίγες ώρες μετά, η Alaska ανακοίνωσε πως θα ελέγξει όλα τα αεροσκάφη Max 9 πριν επιτρέψει ξανά πτήσεις, καθώς αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του στόλου της.  

Τα μοντέλα Max της Boeing έχουν ταραχώδες παρελθόν. Μετά από 2 συντριβές με εκατοντάδες νεκρούς το 2018-19, οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών Max είχαν απαγορευτεί παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020. Το 2021 η Boeing διευθέτησε ποινική κατηγορία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την αρχική έγκριση του 737 Max.

image.png.3943ccb12360526612a1d46c360ae5a0.png

Επιβάτες της πτήσης 1282 περιέγραψαν τα τρομακτικά λεπτά κατά την επιστροφή στο Πόρτλαντ, γύρω στις 6 μ.μ. Με τις μάσκες οξυγόνου να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, ισχυροί άνεμοι έσκιζαν μια τεράστια οπή στο αεροσκάφος, αποκαλύπτοντας το νυχτερινό ουρανό και τα φώτα της πόλης από κάτω. 

Η έκρηξη που προηγήθηκε της αποσυμπίεσης τραυμάτισε ελαφρά μία αεροσυνοδό, σύμφωνα με το σωματείο τους. Η 22χρονη Βι Νγκουγιέν ξύπνησε από δυνατό θόρυβο και είδε να λείπει κομμάτι του αεροπλάνου. «Νόμισα πως πρόκειται να πεθάνω» θυμάται.

Παρόμοια εμπειρία είχε και η 20χρονη φίλη της Ελίζαμπεθ Λι, η οποία δήλωσε πως το περιστατικό ήταν πραγματικά τρομακτικό. Μετά την προσγείωση, ένας άνδρας λίγο πιο πίσω από το κομμάτι που έλειπε, ανέφερε τραυματισμό στο πόδι του.

Το αεροσκάφος ήταν ολοκαίνουριο, με μόλις 145 πτήσεις από τότε που τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια μέχρι στιγμής.  

Για την Boeing, είναι άλλο ένα πλήγμα μετά τις τραγωδίες των 737 Max. Για τους επιβάτες της πτήσης όμως, υπήρξε πολύ χειρότερη εμπειρία, κοιτώντας έξω από τεράστια οπή στο αεροπλάνο και αναρωτώμενοι αν θα προσγειωθούν με ασφάλεια.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 14