Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, εν ονόματι ALPHA, κατάφερε να καταρρίψει κατ' εξακολούθηση τον σμήναρχο εν αποστρατεία Τζιν Λη, σε προσομοιώσεις αερομαχιών, ο οποίος με τη σειρά του παραδέχτηκε την αποτελεσματικότητα του ψηφιακού του αντιπάλου.

Ο βετεράνος πιλότος δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ALPHA είναι η πιο επιθετική, δυναμική και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη που έχει δει ως σήμερα, καθώς είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις 250 φορές ταχύτερα από τους ανθρώπινους πιλότους.

 

To ALPHA εκμεταλλεύεται μία "fuzzy logic" μεθοδολογία, η οποία αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές της Psibernetix, το Air Force Research Laboratory και το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, επιτρέποντας στο υπολογιστικό σύστημα να εξετάζει - ταχύτατα και σε πραγματικό χρόνο - ένα μεγάλο εύρος επιλογών πριν λάβει την τελική απόφασή του.

 

Ο Τζιν Λη δήλωσε ότι ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη της ομάδας RED (ALPHA) διέθεταν υποδεέστερα οπλικά συστήματα από εκείνα της επιτιθέμενης ομάδας BLUE (τα οποία διοικούσε ο ίδιος), κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους σε κάθε σενάριο, εκτελώντας καλύτερες και αποτελεσματικότερες μανούβρες.

 

Το ALPHA δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση νέων πιλότων, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πλοήγηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον ειδικό στρατιωτικό αναλυτή Doug Barrie, οι νίκες του ALPHA είναι συγκρίσιμες με εκείνες των υπερυπολογιστών που κερδίζουν στο σκάκι ακόμα και τους καλύτερους δασκάλους του είδους.

 

Link.png Site: BBC