Ο Kevin Mitnick, ένας διάσημος hacker που κάποτε ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες ηλεκτρονικών υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών λόγω επιπλοκών από καρκίνο του παγκρέατος. 

Υποβαλλόταν σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μετά τη διάγνωσή του πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για παραβίαση και αλλοίωση εταιρικών δικτύων υπολογιστών, αποφυλακίστηκε το 2000 και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως σύμβουλος ασφαλείας, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.

Ο Mitnick ήταν ευρύτερα γνωστός για την εγκληματική του δράση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η οποία περιελάμβανε την κλοπή χιλιάδων αρχείων με δεδομένα και αριθμούς πιστωτικών καρτών από υπολογιστές σε ολόκληρη τη χώρα. Χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να εισχωρήσει στα τηλεφωνικά δίκτυα της χώρας, βανδαλίζοντας κυβερνητικά, εταιρικά και πανεπιστημιακά συστήματα υπολογιστών. Οι ερευνητές τον ονόμασαν τότε τον "πιο καταζητούμενο" hacker υπολογιστών στον κόσμο.

Το 1995, μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, ο Mitnick συνελήφθη από το F.B.I. και κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση συσκευής τηλεφωνικής πρόσβασης και απάτη με υπολογιστές. «Φέρεται να είχε πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μια πολύ μεγάλη απειλή», δήλωσε τότε ο Kent Walker, πρώην βοηθός εισαγγελέα στο Σαν Φρανσίσκο.

Το 1998, ενώ ο Mitnick περίμενε την καταδίκη του, μια ομάδα υποστηρικτών του κατέλαβε για αρκετές ώρες την ιστοσελίδα των New York Times, αναγκάζοντάς την να κλείσει. Την επόμενη χρονιά, ο Mitnick δήλωσε ένοχος για απάτη μέσω υπολογιστή και τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εισαγγελείς και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 46 μηνών. Του απαγορεύτηκε επίσης να χρησιμοποιεί υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο χωρίς την άδεια του επιτηρητή του για τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.

Ο Mitnick μεγάλωσε στο Λος Άντζελες ως μοναχοπαίδι διαζευγμένων γονέων. Μετακόμιζε συχνά και ήταν κάτι σαν μοναχικός άνθρωπος, μελετώντας μαγικά κόλπα, σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του, το "Ghost in the Wires" που κυκλοφόρησε το 2011. Σε ηλικία 12 ετών, ο Mitnick είχε καταλάβει πώς να ταξιδεύει ελεύθερα με το λεωφορείο χρησιμοποιώντας μια κάρτα διάτρησης 15 δολαρίων και λευκά εισιτήρια που είχε βρει σε ένα κάδο απορριμμάτων, ενώ στο λύκειο ανέπτυξε εμμονή με την εσωτερική λειτουργία των διακοπτών και των κυκλωμάτων των τηλεφωνικών εταιρειών.

Μέχρι τα 17 του, έμπαινε σε διάφορα εταιρικά συστήματα υπολογιστών και τελικά είχε την πρώτη του σύγκρουση με τις αρχές για τις δραστηριότητες αυτές. Ήταν η αρχή ενός παιχνιδιού γάτας και ποντικιού με τις αρχές που διήρκεσε δεκαετίες.

Στα απομνημονεύματά του, ο Mitnick αμφισβήτησε πολλές από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του, μεταξύ των οποίων ότι είχε εισβάλει σε κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών. Ο Mitnick ισχυρίστηκε επίσης ότι αγνοούσε τους αριθμούς πιστωτικών καρτών που έπαιρνε κατά την αναζήτηση πηγαίου κώδικα. «Όποιος αγαπάει να παίζει σκάκι ξέρει ότι αρκεί να νικήσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να κατασχέσεις τα περιουσιακά του στοιχεία για να αξίζει τον κόπο», έγραψε στο βιβλίο του.

  • Like 8
  • Thanks 1
  • Sad 21