Το αεροσκάφος της United Airlines όπου παρουσιάστηκε η βλάβη κατόρθωσε να επιστρέψει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο

Δύσκολες στιγμές έζησαν το Σάββατο οι επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης 328 της United Airlines, με προορισμό τη Χονολουλού.

Λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, τύπου Boeing 777, από το Ντένβερ, με προορισμό τη Χονολουλού, παρουσιάστηκε σοβαρή δυσλειτουργία στο δεξιό κινητήρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί το προστατευτικό κέλυφος, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

plane2.0.jpg.15b8e06cb40c2ec22992baa4a3534579.jpg

Το αεροσκάφος κατόρθωσε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, ενώ κανείς από τους επιβάτες και το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως το προστατευτικό κέλυφος, παρότι διαλύθηκε, απέτρεψε την πρόκληση βλάβης στη δεξιά πτέρυγα του αεροπλάνου.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών με επείγουσα οδηγία της ζητάει την πραγματοποίηση ελέγχων στα αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου, όπως ανακοίνωσε αρχικά μέσω του Τwitter ο Στιβ Ντίκσον, διοικητής της υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, η United Airlines ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση όλων των 777 από τα δρομολόγιά της, έως ότου η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) καταλήξει σε πόρισμα σχετικά με το τι προκάλεσε την εκδήλωση φωτιάς στον κινητήρα και, λίγο μετά, την "έκρηξη" που περιέγραψαν αρκετοί επιβάτες.

Η ΝΤSB έχει προχωρήσει ήδη σε μια πρώτη ενημέρωση, με σχετικό δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρει πως η διερεύνυση του περιστατικού ξεκίνησε λίγο μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο Ντένβερ. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως, εκτός από τη διάλυση του κέλυφους, δύο από τις λεπίδες της τουρμπίνας εμφανίζουν ρωγμές, η μία κοντά στη βάση της και η διπλανή περίπου στο μέσο, ενώ τμήμα της μίας λεπίδας είχε σφηνωθεί στο προστατευτικό πλαίσιο. Οι υπόλοιπες λεπίδες εμφανίζουν σημάδια φθοράς στις άκρες και τις αιχμές τους.

Σημαντικό ρόλο στις έρευνες πρόκειται να διαδραματίσουν και τα βίντεο που τράβηξαν διάφοροι επιβάτες, καθώς το αεροσκάφος επέστρεφε στη βάση του.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η ίδια η Boeing ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες που διατηρούν στους στόλους της αεροσκάφη τύπου 777 εφοδιασμέμα με συγκεκριμένα μοντέλα κινητήρων της Pratt & Whitney να τα θέσουν εκτός δρομολογίων έως ότου εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε το πρόβλημα στην πτήση 328.

Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγράφεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Boeing επιχειρούσε να ανακάμψει από το σάλο που προκλήθηκε μετά την πτώση δύο αεροσκαφών τύπου 737 Μax, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθήλωση του συνόλου των αεροσκαφών αυτών. 

  • Confused 1
  • Sad 5