Έχουν συλληφθεί ήδη 37 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και οι αρχές επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τα θύματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, η συμμορία έστελνε γραπτά μηνύματα, επιχειρώντας να υποκλέψει τα στοιχεία των θυμάτων ώστε να τους αφαιρέσει χρηματικά ποσά.

Η τεχνολογία επέτρεπε στους απατεώνες, χωρίς να διαθέτουν ειδικές γνώσεις, να βομβαρδίζουν τα θύματά τους με μηνύματα σχεδιασμένα να τα ξεγελάσουν ώστε να προχωρήσουν σε διαδικτυακές πληρωμές. Οι αστυνομικές αρχές έθεσαν στο στόχαστρό την ιστοσελίδα της συμμορίας, LabHost, που βοηθούσε τους κακοποιούς να στέλνουν τα μηνύματα και να κατευθύνουν τα θύματα σε πλαστές ιστοσελίδες, σχεδιασμένες έτσι ώστε να παραπέμπουν σε νόμιμες υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών ή υπηρεσιών.

Παραδόξως, ενδεχομένως, σε μια κοινωνία που τείνει να θεωρεί πως είναι ευκολότερο να εξαπατηθούν ηλικιωμένοι άνθρωποι, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ήταν πιθανότερο να πέσουν θύματα αυτής της απάτης νεότερα άτομα, που έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο και ήταν περισσότερο εξοικειωμένα με αυτές τις διαδικασίες.

Η τακτική που ακολουθούσαν οι απατεώνες, το λεγόμενο "phising", επέτρεψε στους απατεώνες να υποκλέπτουν πληροφορίες, μεταξύ των οποίων 480.000 αριθμούς καρτών και 64.000 κωδικούς pin, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν γνωρίζουν ακόμη το ακριβές ποσό που κλάπηκε, όμως εκτιμούν ότι η ιστοσελίδα LabHost εξασφάλισε τους διαχειριστές της κέρδη ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρών.

Η Λιν Όουενς, Αναπληρώτρια Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πλέον, οι πολίτες είναι πιθανότερο να πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης παρά οποιασδήποτε άλλης εγκληματικής συμπεριφοράς. Η προσέγγισή μας είναι να κινούμαστε με ακρίβεια, στοχευμένα, εστιάζοντας σαφώς σε εκείνους που προσφέρουν τα μέσα εκτέλεσης της διαδικτυακής απάτης σε διεθνή κλίμακα".

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα διετούς επιχείρησης, στην οποία συμμετείχε η Μητροπολιτική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος, η Αστυνομική Διεύθυνση της Πόλης του Λονδίνου καθώς και αστυνομικές αρχές από 17 χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθησαν 24 ύποπτοι, με τις αρχές να σταματούν άτομα στα αεροδρόμια του Λούτον και του Μάντσεστερ. Σε ολόκληρο τον κόσμο, ερευνήθηκαν 70 ακίνητα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι 70.000 άτομα εξαπατήθηκαν και καταχώρισαν τα στοιχεία των πιστωτικών τους. Από αυτά, περίπου 25.000 έχουν εντοπιστεί και θα ενημερωθούν με γραπτά μηνύματα σχετικά με το ποιες πλαστές διαδικτυακές υπηρεσίες και καταστήματα ενδεχομένως υφάρπαξαν τα χρήματά τους. Τα θύματα θα κληθούν να επισκεφτούν ειδική ιστοσελίδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που θα περιέχει συμβουλές για τα επόμενα βήματά. Οι αρχές, πάντως, ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία των θυμάτων, που εντοπίστηκαν σε ένα σύνολο δεδομένων από το LabHost έχουν "ασφαλιστεί".

Εκτός αυτού, οι αρχές κατάσχεσαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 800 κακοποιών που κατέβαλαν έως και 300 λίρες το μήνα προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του LabHost. Οι αρχές πρόκειται να τους στείλουν προσωποιημένα βίντεο, στα οποία θα καθίσταται σαφές ότι γνωρίζουν ποιοι είναι και σε τι δραστηριότητες εμπλέκονταν. Η στρατηγική αυτή, που βασίζεται σε συμβουλές ειδικών ψυχολόγων, στόχο έχει να υποσκάψει την εμπιστοσύνη των κακοποιών στην ασφάλεια αυτών των υπηρεσιών που διευκολύνουν τις απάτες.

Τη δράση της συμμορίας εντόπισε το 2022 η Cyber Defence Alliance, μια μικρή ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτείται από βρετανικούς οικονομικούς οργανισμούς με στόχο να διεισδύει σε εγκληματικά δίκτυα που δρουν στο σκοτεινό ιστό.

Η έρευνα αυτή συνιστά παράδειγμα μιας νέας προσέγγισης, με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος και ειδικών σε θέματα τραπεζικής ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκείνα τα κακοποιά στοιχεία που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλους κακοποιούς.

  • Like 14
  • Thanks 1