Το Πανεπιστήμιο του Harvard σε συνεργασία με το MIT ανακοίνωσαν μια νέα κοινή, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία για εκπαίδευση εξ αποστάσεως με την ονομασία edX. Στόχος είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας εντός των χώρων των Πανεπιστημίων αλλά και η μετάδοση της γνώσης σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου δωρεάν.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του edX Anant Agarwal, “πρόκειται για τη μεγαλύτερη καινοτομία στην εκπαίδευση ύστερα από το τυπογραφικό πιεστήριο”. Παρά τη χρηματοδότηση του edX ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δύο αυτά Πανεπιστήμια, πρόκειται για μια ανεξάρτητη οντότητα με τον Agarwal να δίνει αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Αναφορές κάνουν λόγο για έναρξη των πρώτων μαθημάτων μέσω του edX το Φθινόπωρο, με το Harvard να αναμένεται να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα την έναρξη των δικών του μαθημάτων, μέσα στο καλοκαίρι. Τα πρώτα δωρεάν μαθήματα θα περιέχουν θεματολογία από την Επιστήμη της Πληροφορικής, των Κοινωνικών Επιστημών και της Ανθρωπολογίας.

 

Πέρα από τα μαθήματα που θα προσφέρουν το MIT και το Harvard, τα δύο παραπάνω Πανεπιστήμια σχεδιάζουν την ανάπτυξη της πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα MITx, η οποία είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου. Στόχος της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι όχι μόνο η δωρεάν πρόσβαση στη γνώση, αλλά η δυνατότητα όλων των ανθρώπων να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό της.

 

harvard-online-ed.gi.top.jpg

 

Η εκπαίδευση μέσω του Internet γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον Agarwal να αναφέρει ότι όσο περισσότερες λύσεις, τόσο πιο ευχάριστο γεγονός αποτελεί αυτό για τον κόσμο. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η Coursera, μια νέα επιχείρηση εκπαίδευσης από απόσταση η οποία περιλαμβάνει μαθήματα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ επίσης η StraighterLine ανακοίνωσε πρόσφατα την ενίσχυση της χρηματοδότησής της κατά $10 εκ δολάρια για την προσφορά φθηνών μαθημάτων γενικής παιδείας μέσω του Internet.

 

 

Link.png Site: techcrunch.com