Η Ιαπωνική εταιρία τεχνολογίας δήλωσε ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ τους χώρους των γραφείων καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εταιρία, το πρόγραμμα «Work Life Shift» θα προσφέρει άνευ προηγουμένου ευελιξία στους 80.000 εργαζόμενους στη χώρα. Το προσωπικό θα μπορεί να εργάζεται ευέλικτες ώρες και η εργασία από το σπίτι θα καθιερωθεί επί μονίμου βάσεως όπου είναι δυνατόν.

Σε μία δήλωση στο BBC, η Fujitsu αναφέρει ότι θα εισάγει έναν νέο τρόπο εργασίας που υπόσχεται μία πιο ισχυρή, παραγωγική και δημιουργική εμπειρία για τους εργαζόμενους που θα ενισχύσει την καινοτομία και θα προσφέρει νέα αξία στους πελάτες και την κοινωνία. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να εργάζονται απομακρυσμένα για να επιτύχουν ένα στυλ εργασίας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν με ευελιξία το χρόνο τους ανάλογα την εργασία τους, τους επιχειρηματικούς τους ρόλους και τον τρόπο ζωής τους.

Η εταιρία λέει επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν την τοποθεσία από την οποία θα εργάζονται, είτε από το σπίτι, από ειδικά σχεδιασμένους χώρους για εργασία ή ακόμη και σε μία εντελώς νέα τοποθεσία. Η Fujitsu πιστεύει ότι η αυξημένη αυτονομία που προσφέρεται στους εργαζόμενους θα βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσής τους αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Ο Sree Sreenivasan, καθηγητής ψηφιακής καινοτομίας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Stony Brook, ανέφερε πως αυτή η ανακοίνωση υπογράμμισε τον τεράστιο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχει φέρει η πανδημία στον τρόπο εργασίας για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό είναι ένα από τα σημάδια ότι όλα όσα γνωρίζαμε για τα γραφεία και το μέλλον της εργασίας, θα αλλάξουν στο κοντινό μέλλον. Χιλιάδες εργοδότες και εκατομμύρια εργαζόμενοι μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας πραγματικότητας.

Αν μπορούν να συνδυάσουν τα καλύτερα πλεονεκτήματα (λιγότερες μετακινήσεις, περισσότερη παραγωγικότητα, λιγότερα έξοδα κτλ) ενώ ελαχιστοποιούν τα μειονεκτήματα (έλλειψη προσωπικού χρόνου, χωρίς επίσημο ωράριο με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην κάνει ποτέ το λεγόμενο switch-off), εκατομμύρια θα είναι ευγνώμονες, ενώ σίγουρα αρκετοί θα είναι και αυτοί που θα απογοητευτούν αφού προτιμούν τον παλιό τρόπο ζωής.

Τον Μάιο, το Twitter είχε πει στο προσωπικό ότι θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι για πάντα αν το επιθυμούσαν, καθώς η εταιρία κοιτάζει προς το μέλλον μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Η social media πλατφόρμα είχε αναφέρει:

Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το έργο. Επομένως, εάν οι υπάλληλοί μας βρίσκονται σε ρόλο και κατάσταση που τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν για πάντα, θα το κάνουμε να συμβεί.

Τον ίδιο μήνα, τόσο η Google όσο και το Facebook είχαν ανακοινώσει ότι το προσωπικό τους θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι έως και το τέλος του έτους. Η Google αρχικά είχε πει έως την 1η Ιουνίου αλλά επέκτεινε αυτό το διάστημα για ακόμη 7 μήνες.