Όπως ανακοίνωσε, η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC ενέκρινε επένδυση ύψους 3,8 δισ. δολαρίων (3,47 δισ. ευρώ) για την κατασκευή εργοστασίου στην ανατολική γερμανική πόλη της Δρέσδης.

Το εργοστάσιο, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2027, θα έχει δυναμικότητα 40,000 300 mm (12-inch) wafers το μήνα. Η TSMC επενδύει επίσης 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στη δυτική πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Ο γίγαντας των τσιπ ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι ενέκρινε μια “κεφαλαιακή ένεση” που δεν υπερβαίνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το εν λόγω εργοστάσιο ως μέρος της συνολικής επένδυσης.

Η Γερμανία συμφώνησε να συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια από το ταμείο της κυβέρνησης για το κλίμα και τον μετασχηματισμό για την κατασκευή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο για τη χρηματοδότηση αυτής της επιδότησης.

Στο τέλος, η TSMC θα κατέχει το 70% της κοινοπραξίας, ενώ άλλες τρεις εταιρείες θα κατέχουν από 10%. Έτσι η εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Bosch και η εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Infineon, αμφότερες γερμανικές, καθώς και η ολλανδική NXP, θα κατασκευάσουν το εργοστάσιο μαζί με την TSMC, με συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

image.png.a86af3097bc9e29a96bd42f646311244.png

Σύμφωνα με άρθρο του CNN Business, η γερμανική κυβέρνηση φλερτάρει την TSMC από το 2021. Το εργοστάσιο είναι κεντρικό στοιχείο της φιλοδοξίας του Βερολίνου να προωθήσει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών που θα χρειαστεί η αυτοκινητοβιομηχανία του για να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σαξονία, κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, διαθέτει ήδη αρκετά "εργοστάσια" τσιπ ενώ η επένδυση της TSMC είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του κρατιδίου.
 

  • Like 4