Ο όρος ηλεκτρονικά απόβλητα ίσως να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευφημισμούς στην ιστορία της γλώσσας: η εικόνα που γεννά στο μυαλό είναι αυτή μιας μάζας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχείων τα οποία φράζουν τους τοπικούς αγωγούς διαδικτύου. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα καλύπτουν ταχύτατα διαρκώς επεκτεινόμενες χωματερές στις επονομαζόμενες αναπτυσσόμενες χώρες (μιλάμε για φτωχές χώρες, ας λέμε τα σύκα-σύκα) και το ζήτημα τράβηξε πλέον την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών.

 

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εξέδωσε μια βαρυσήμαντη έκθεση, μέσω της οποίας προειδοποιεί ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα στην Κίνα και τη Νότια Αφρική θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή ακόμη και να τετραπλασιαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που η Ινδία ενδεχομένως να αντιμετωπίζει πενταπλασιασμό των αντίστοιχων ποσοτήτων. Η ανεξέλεγκτη και ανεπίσημη ανακύκλωση πλακετών κυκλωμάτων και ηλεκτρονικών συσκευών εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους, καθώς διαδικασίες όπως η οικιακή αποτέφρωση προκειμένου να αποσπαστούν ποσότητες χρυσού που περιέχονται σε αυτές τις συσκευές προκαλούν έκλυση τοξικών αερίων ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς.

 

Η έκθεση επιδιώκει την ενθάρρυνση κάποιας μορφής παγκόσμιας συνεργασίας προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στις επηρεαζόμενες χώρες προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα, ενώ μια περισσότερο προσεκτική συμπεριφορά όσον αφορά τη χρήση και απόρριψη των ηλεκτρονικών συσκευών οπωσδήποτε δεν θα έβλαπτε το περιβάλλον.

 

Link.png Site: engadget.com