Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρθε σε επαφή με την ολλανδική εταιρεία ASML, η οποία κατασκευάζει βασικό εξοπλισμό λιθογραφίας για την παραγωγή τσιπ, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του αμερικανικού εμπάργκο κατά της Κίνας στις 1 Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε από την ASML να σταματήσει κάποιες προγραμματισμένες αποστολές μηχανημάτων λιθογραφίας βαθέως υπεριώδους (DUV) προς κινεζικούς πελάτες της. 

Αυτό συνέβη μετά την αποκάλυψη ότι η κινεζική εταιρεία παραγωγής τσιπ SMIC χρησιμοποίησε τεχνολογία της ASML για να κατασκευάσει τον τελευταίο επεξεργαστή 7nm της Huawei, τον HiSilicon Kirin 9000S.

Εκτός από μηχανήματα DUV, η ASML κατασκευάζει επίσης μηχανήματα εξαιρετικά υπεριώδους λιθογραφίας (EUV) για πιο προηγμένα τσιπ, όπως των Apple και Qualcomm. Παρόλο που ποτέ δεν επιτράπηκε στην ASML να πουλήσει εξοπλισμό EUV στην Κίνα, η ολλανδική κυβέρνηση της είχε χορηγήσει άδειες για αποστολές μηχανημάτων DUV στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πράγματα άλλαξαν όταν η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με την Ολλανδία σχετικά με κάποιες τελικές αποστολές της ASML στην Κίνα. Η ομάδα του Σάλιβαν ζήτησε να έρθει σε επαφή με την ίδια την ASML, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αποστολές «περιορισμένου αριθμού μηχανημάτων».

Αν και η Κίνα ήταν σε θέση να προμηθευτεί μηχανήματα λιθογραφίας από αλλού, αυτά τείνουν να βασίζονται σε λιγότερο προηγμένες μεθόδου, χωρίς να αναφέρουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τέτοιο εξοπλισμό.  

Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα έχει από τότε ωθηθεί να ενισχύσει το δικό της οικοσύστημα ημιαγωγών, σε σημείο που να εκπλήξει τον κόσμο με δικό της 7nm 5G τσιπ για smartphone. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση που οι ΗΠΑ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τις τελικές αποστολές μηχανημάτων DUV της ASML στην Κίνα, αν και το να το κάνουν πριν τη συμφωνημένη προθεσμία μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη κίνηση.

  • Like 1