Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ είχε προτείνει να χρηματοδοτήσει αγωγές χρηστών της Χ που είχαν τύχει άδικης αντιμετώπισης

Τρία χρόνια αφότου η Disney διέκοψε κάθε σχέση με την Τζίνα Καράνο, η οποία πρωταγωνιστούσε στο Mandalorian, η ηθοποιός καταθέτει αγωγή σε βάρος της εταιρίας, έχοντας και τη βοήθεια του Ίλον Μασκ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του The Holywood Reporter, η Καράνο κινείται νομικά σε βάρος της Disney κατηγορώντας την εταιρία για διακρίσεις και άδικο τερματισμό της συνεργασίας τους, καθώς απολύθηκε μετά από μια σειρά εμπρηστικών και αντισημιτικών αναρτήσεων στο τότε Twitter, νυν Χ, καθώς και στο Instagram. Εκείνο το διάστημα, η Disney είχε αναφέρει σε σχετική δήλωση ότι "οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες απαξιώνει ανθρώπους στη βάση της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας είναι φρικτές και απαράδεκτες".

Όσο για το χρόνο που επέλεξε η Καράνο για να κινηθεί εναντίον της Disney, η αγωγή κατατίθεται τώρα γιατί ο Μασκ σε ανάρτησή του τον περασμένο Αύγουστο ανέφερε πως "αν έχετε αντιμετωπιστεί άδικα από τον εργοδότη σας επειδή αναρτήσατε ή επιδοκιμάσατε κάτι σε αυτή την πλατφόρμα, θα καλύψουμε τα νομικά σας έξοδα".

Σε ανάρτησή της στο Χ, η Καράνο αναφέρει ότι επικοινώνησε λίγο καιρό μετά την ανάρτηση του Μασκ, για να δει αν πληρούσε τα κριτήρια. "Προς μεγάλη μου έκπληξη, πριν από μερικούς μήνες έλαβα ένα email από δικηγόρο που είχε προσληφθεί από την Χ προκειμένου να εξετάσει την περίπτωσή μου και πολλές άλλες", έγραψε. "Αποδεικνύεται πως, αφού τους έστειλα όσες περισσότερες πληροφορίες μπόρεσα να συλλέξω αυτούς τους μήνες, οι δικηγόροι μου, πλέον, καθώς και η Χ, πιστεύουν απόλυτα ότι η περίπτωσή μου είναι βάσιμη και προχωρούν στα επόμενα βήματα".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηθοποιός διεκδικεί "δικαστική απόφαση η οποία θα υποχρέωνε τη Lucasfilm να την επαναφέρει στο καστ της σειράς και ένα ποσό τουλάχιστον 75.000 δολαρίων και επιπλέον κυρωτική αποζημίωση".

Ο Μασκ έχει συγκρουστεί ήδη με τη Disney -και τους διαφημιζόμενους γενικότερα- από τη στιγμή που η εταιρία απέσυρε τις διαφημίσεις της από το Χ, μαζί με πολλές άλλες. Σε ανάρτησή του το Νοέμβριο, δήλωνε πως δεν πρόκειται να υποκύψει στο διαφημιστικό εκβιασμό, συνοδεύοντας το μήνυμα με διάφορες βρισιές.

Φυσικά, ο Μασκ δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί μια τέτοια αγωγή: το 2016, ο Πίτερ Τίελ παραδέχτηκε ότι στήριξε οικονομικά την αγωγή του Χαλκ Χόγκαν σε βάρος του ιστολογίου Gawker, που τελικά οδήγησε την εταιρία σε χρεοκοπία. Όμως, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του The Holywood Reporter, δεδομένου του ότι η Καράνο ήταν "κατά βούληση εργαζόμενη", όρος που στο αμερικανικό εργατικό δίκαιο αναφέρεται σε άτομα τα οποία ο εργοδότης μπορεί να απολύσει για οποιονδήποτε λόγο, θα είναι πολύ δυσκολότερο να εξασφαλίζει την όποια αποζημίωση.

  • Like 10
  • Thanks 1