Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αργά αλλά σταθερά εκσυγχρονίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της

Η Ιαπωνία είναι μια καινοτόμος χώρα, με ηγετική παρουσία σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας. Κι όμως, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας συχνά κινούνται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς εκεί. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, ώστε η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως προαπαιτούμενο στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν πληροφορίες σε δισκέτες και CD-ROM, όταν καταθέτουν συγκεκριμένα επίσημα έγγραφα.

Αυτή η τακτική, αρχίζει να αλλάζει. Ήδη από το 2022, ο Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Τάρο Κόνο κάλεσε διάφορες κρατικές υπηρεσίες να πάψουν να θέτουν ως προαπαιτούμενο την υποβολή πληροφοριών σε παρωχημένες μορφές αποθηκευτικών μέσων. Το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΜΕΤΙ) είναι ένα από τα πρώτα που εφάρμοσε αυτή την πολιτική. "Ο υφιστάμενος νόμος περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που προβλέπουν τη χρήση συγκεκριμένων αποθηκευτικών μέσως, όπως δισκέτες, ως μεθόδους υποβολής αιτήσεων και ενημέρωσης των ενδιαφερομένων", δήλωσαν στελέχη του υπουργείου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Register

Μετά το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, το ΜΕΤΙ δεν θα ζητά από τις επιχειρήσεις να συνοδεύουν τις αιτήσεις τους με δισκέτες, στο πλαίσιο 34 διαδικασιών. Το ίδιο ισχύει και για τα CD-ROM, για αδιευκρίνιστο αριθμό διαδικασιών. Όμως, απομένει ακόμη αρκετός δρόμος, μέχρι να πάψουν τελείως οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα αποθηκευτικά μέσα.

Συνεργάτες του Κόνο εντόπισαν περίπου 1.900 πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονταν από διάφορες κρατικές υπηρεσίες, που εξακολουθούν να επιβάλλουν τη χρήση μέσων όπως οι δισκέτες, τα CD-ROM, ακόμη και MiniDiscs. Μάλιστα, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονταν ακόμη και σε τομείς καίριας σημασίας, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες και οι κατασκευαστές αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί λόγοι για αυτή την προσπάθεια τερματισμού της χρήσης δισκετών, όπως επισημαίνουν δημοσιογραφικές πηγές. Ένας βασικός παράγοντας είναι η δυσκολία εξασφάλισης αυτών των αποθηκευτικών μέσων. Η Sony, η τελευταία μεγάλη κατασκευάστρια εταιρία, έπαψε να διαθέτει δισκέτες το 2011. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ορισμένες μορφές δεδομένων είναι αδύνατο να χωρέσουν σε δισκέτες. Μία και μόνη φωτογραφία μπορεί άνετα να υπερβαίνει τα 1,4ΜΒ αποθηκευτικού χώρου που προσφέρει μια δισκέτα.

Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που εξακολουθούν να βασίζονται στις δισκέτες. Ορισμένα παλαιότερα αεροσκάφη τις χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών τους συστημάτων, όπως και ορισμένα ιατρικά μηχανήματα περασμένων γενεών. Ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκε να φτάσει το 2019 προκειμένου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να πάψει να χρησιμοποιεί δισκέτες για το συντονισμό της εκτόξευσης πυρηνικών όπλων.

 

  • Like 2
  • Confused 4