Από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, το 112 θα λειτουργεί σε όλες τις έξυπνες συσκευές στην Ελλάδα με τον αρμόδιο φορέα να είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έως και σήμερα το 112 ήταν διαθέσιμο περίπου στο 38-40% των χρηστών στην Ελλάδα. Έπειτα όμως από τη σχετική προτροπή της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν γρηγορότερα οι αναβαθμίσεις των συσκευών ώστε να υποστηρίζουν τη σχετική λειτουργία, από 1/1/20 περίπου το 80% των τηλεφώνων της επικράτειας θα μπορούν να λάβουν μηνύματα από την υπηρεσία αυτή όπως φυσικά και να καλέσουν τον αριθμό.

Το καλοκαίρι είχαν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες δοκιμές με την αποστολή χιλιάδων μηνυμάτων σε όλους τους χρήστες εντός της ελληνικής επικράτειας. Αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν τα μηνύματα κυψέλης, ώστε αυτά να μπορούν να ληφθούν από το σύνολο των smartphones, το 112 παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία.

Τι είναι το 112 και πως λειτουργεί

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αριθμός εκτάκτου ανάγκης και μπορεί κάποιος να τον χρησιμοποιήσει για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Λειτουργεί παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης, όπως το 100, 166 και 199 ενώ λειτουργεί ακόμη και σε χώρες εκτός ΕΕ όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και όταν κάποιος καλέσει θα συνδέεται ανάλογα με το περιστατικό ανάγκης όπως αυτός/αυτή το αναφέρει με υπηρεσίες όπως:

  • Αστυνομία
  • Πυροσβεστικό Σώμα
  • ΕΚΑΒ
  • Λιμενικό Σώμα
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Στις κλήσεις απαντούν χειριστές στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά ενώ κάποιος μπορεί να καλέσει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ή και τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. Μάλιστα, η κλήση από το κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει και χωρίς κάρτα SIM.

Ακόμη κι αν η περιοχή του καλούντος δεν καλύπτεται από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, η κλήση πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας ενώ ταυτόχρονα παρέχει και τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος, σε επίπεδο διεύθυνσης από σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο.

Το 112 εκτός από εισερχόμενες κλήσεις, υποστηρίζει επίσης εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX.

  • Like 3