Η Microsoft και η Apple φέρονται να πιέζουν για να κρατήσουν το Bing και το iMessage, αντίστοιχα, εκτός του καταλόγου των "gatekeepers" που υπόκεινται στους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ιδιωτικά (και ξεχωριστά) ότι οι υπηρεσίες τους δεν είναι αρκετά μεγάλες ή ισχυρές ώστε να δικαιολογούν την τήρηση των περιορισμών της Πράξης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση του ανταγωνισμού στην τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει στις 6 Σεπτεμβρίου έναν κατάλογο των καθορισμένων gatekeepers, κατονομάζοντας συνολικά τις εταιρείες καθώς και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι ισχυρές πλατφόρμες, που ορίζονται με βάση τα έσοδα και τον αριθμό των χρηστών τους, θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από κανόνες διαλειτουργικότητας και ανταγωνισμού. Η Apple και η Microsoft -μαζί με την Amazon, την Alphabet, τη Meta, την ByteDance (TikTok) και τη Samsung- ήταν ήδη γνωστό ότι περιλαμβάνονται στον κατάλογο, αλλά η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει ποια τμήματα των αυτοκρατοριών τους θα καλύπτονται από το DMA. Μόλις η ΕΕ ορίσει τους “gatekeepers”, αυτοπι θα έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες, ή μέχρι τον Μάρτιο του 2024, για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της DMA. Σύμφωνα με τους FT, η Microsoft είναι "απίθανο" να αμφισβητήσει ότι η πλατφόρμα των Windows της πληροί τον ορισμό του gatekeeper, αλλά υποστηρίζει ότι το σχετικά μικρό μερίδιο του Bing στην αγορά αναζήτησης (σε σύγκριση με τον πολύ πιο δημοφιλή ανταγωνιστή της Google) θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω αν πρέπει να κάνει ενέργειες όπως να προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης.

Παρομοίως, η Apple φέρεται να εργάζεται πάνω σε μεθόδους που θα ανοίξουν το iOS σε ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών τρίτων και στο sideloading για να συμμορφωθεί με τους αναμενόμενους κανόνες. Όμως οι FT λένε ότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι το iMessage δεν φτάνει το όριο χρηστών της DMA των 45 εκατομμυρίων ενεργών μηνιαίων χρηστών και επομένως δεν θα πρέπει να διαλειτουργεί με άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων. Όπως σημειώνουν οι FT, αν και η Apple δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημους αριθμούς, εξωτερικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το iMessage θα μπορούσε να έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως.

Η DMA αποτελεί μέρος μιας σειράς νόμων της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τη δύναμη των εταιρειών τεχνολογίας. Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες χειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών, τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα.