Επίσημα πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη αντιμονοπωλιακών ερευνών όχι για μία αλλά δύο πολύ σημαντικές υπηρεσίες της Apple, το App Store καθώς και το ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας, το Apple Pay.

Σε ότι αφορά το App Store, η έρευνα της Ε.Ε αφορά το κατά πόσο  οι κανόνες που θέτει η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών σχετικά με τη διανομή εφαρμογών μέσω του App Store παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Αφορμή στάθηκε καταγγελία της δημοφιλέστερης υπηρεσίας streaming μουσικής, του Spotify με έδρα τη Σουηδία, η οποία υποστηρίζει ότι η Apple δεν τηρεί τον υγιή ανταγωνισμό, προωθόντας τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία, το Apple Music.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα διερευνήσει  την υποχρεωτική χρήση του συστήματος «ΙΑΡ» της Apple για αγορές εντός εφαρμογής για τη διανομή ψηφιακού περιεχομένου επί πληρωμή αλλά και τους περιορισμούς στη δυνατότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές δυνατότητες αγορών εκτός των εφαρμογών. Παρόμοιους προβληματισμούς είχαν θέσει παλαιότερα και άλλες γνωστές υπηρεσίες όπως το Netflix, χωρίς να προχωρήσουν όμως σε καταγγελία και επιλέγοντας να αφαιρέσουν εντελώς τη δυνατότητα αγοράς των συνδρομητικών τους υπηρεσιών μέσα από την εφαρμογή του App Store, εξαιτίας του ποσοστού που χρεώνει η Apple.

Σε ξεχωριστή έρευνα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσο το ψηφιακό πορτοφόλι της εταιρείας, το Apple Pay, παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε αφού πιθανόν «η ενσωμάτωση του Apple Pay για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε εμπορικές εφαρμογές και ιστοτόπους σε συσκευές iOS/iPadOS μπορεί να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και να περιορίζουν τις επιλογές και την καινοτομία». Αναφορά γίνεται ακόμα στο γεγονός ότι το Apple Pay είναι η μόνη λύση πληρωμής μέσω κινητού που έχει πρόσβαση στην τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου «tap and go», η οποία είναι ενσωματωμένη στις κινητές συσκευές iOS για ανέπαφες πληρωμές σε καταστήματα.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά με την αντιμονοπωλιακή έρευνα που αφορά το Apple Pay: 

«Οι λύσεις πληρωμής μέσω κινητού κερδίζουν γρήγορα την αποδοχή των χρηστών κινητών συσκευών και διευκολύνουν τις πληρωμές τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα καταστήματα. Η διάδοσή τους επιταχύνεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, καθώς αυξάνονται οι διαδικτυακές πληρωμές και οι ανέπαφες πληρωμές στα καταστήματα. Φαίνεται ότι η Apple καθορίζει τους όρους για τον τρόπο χρήσης του Apple Pay στις εμπορικές εφαρμογές και ιστοτόπους. Επίσης, περιορίζει τη λειτουργία «tap and go» των iPhone μόνο στο Apple Play. Είναι σημαντικό τα μέτρα της Apple να μην στερούν από τους καταναλωτές τα οφέλη των νέων τεχνολογιών πληρωμής όπως ποικιλία επιλογών, ποιότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικές τιμές. Γι’ αυτό, αποφάσισα να εξετάσω προσεκτικά τους κανόνες του Apple Pay και τις επιπτώσεις τους στον ανταγωνισμό.»

ενώ σε ότι αφορά την έρευνα για το App Store:

«Οι εφαρμογές για κινητά έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενο. Η Apple θέτει κανόνες για τη διανομή εφαρμογών στους χρήστες των iPhone και iPad. Από ό,τι φαίνεται, η Apple έχει αποκτήσει ρόλο «ρυθμιστή» όσον αφορά τη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου η Apple ανταγωνίζεται άλλους φορείς ανάπτυξης εφαρμογών, για παράδειγμα με τις υπηρεσίες Apple Music ή Apple Books. Γι’ αυτό, αποφάσισα να εξετάσω προσεκτικά τους κανόνες του Apple App Store και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.»