Η Κομισιόν υπογράφει το τέλος του bloatware με νομοθεσία που ετοιμάζεται να περάσει φέτος κιόλας.

Πόσο εκνευριστικό είναι αντί να χαίρεται κανείς το ολοκαίνουριο smartphone, tablet ή laptop που μόλις αγόρασε, να προσπαθεί επί ματαίω να αφαιρέσει τις εφαρμογές που βρήκε προεγκατεστημένες σε αυτό; Το εν λόγω παράπονο των καταναλωτών φαίνεται πως αφουγκράστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και ετοιμάζεται να ψηφίσει ως το τέλος της χρονιάς, νομοθεσία που θα υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να προσφέρουν δυνατότητα απεγκατάστασης όλων αυτών των -γνωστών και ως bloatware- εφαρμογών.

Για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά το ακριβές περιεχόμενο του νόμου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή αν θα καθιστά υποχρεωτική τη δυνατότητα απεγκατάστασης κάθε προεγκατεστημένης εφαρμογής ή θα απαγορεύει εξ ολοκλήρου την ύπαρξή τους (προφανώς αναφερόμαστε σε αυτές που δεν απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει η συσκευή). Όλα δείχνουν όμως ότι συντάσσεται σε μία προσπάθεια να χτυπηθούν οι μεγάλες εταιρείες (βλ. Google, Facebook κ.α.), τα app των οποίων βρίσκονται de facto σε κάθε καινούρια συσκευή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των -νέων- κατηγοριών της Epic ενάντια στη Google, με την πρώτη να ισχυρίζεται ότι η δεύτερη έθεσε βέτο μπλοκάροντας τις συμφωνίες της με κατασκευαστές όπως η LG και η OnePlus για την προσθήκη του Fortnite (το οποίο εννοείται πως παραμένει εκτός Play Store) στις συσκευές τους.

  • Like 36
  • Thanks 5